Economie

Schiphol mag verder groeien van minister Van Nieuwenhuizen

18 februari 2019 06:59 Aangepast: 18 februari 2019 07:08
Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat. Beeld © Archieffoto ANP

Protesten van omwonenden en milieuorganisaties ten spijt, luchthaven Schiphol zal na 2020 meer vluchten gaan verwerken. Het vluchtplafond van 500.000 starts en landingen dat tot en met volgend jaar geldt, is niet heilig voor minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

"Ik denk dat je niet kunt zeggen: dit was het voor eeuwig, die 500.000 vluchten", zegt zij in een interview met de Volkskrant.

Volgens haar moet het vluchtplafond omhoog omdat de luchthaven anders wordt benadeeld ten opzichte van concurrenten zoals Frankfurt en Londen. "Dan ga je gewoon de boot missen ten opzichte van andere vlieghubs in Europa. De vraag is: hoe, wanneer en in welke omstandigheden groei je?'' 

Geen advies uit polderoverleg

Van Nieuwenhuizen (VVD) moet een beslissing nemen over de toekomst van de luchthaven, omdat de Omgevingsraad Schiphol het onderling niet eens kon worden. In dit overlegorgaan zijn bewoners, milieuorganisaties, het bedrijfsleven, de luchthaven en overheden vertegenwoordigd. 

Onder leiding van Hans Alders moest dit overlegorgaan een advies geven aan Van Nieuwenhuizen, maar dit lukte niet.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Polderoverleg Schiphol gecrasht, Alders kan geen advies uitbrengen

'Puzzel'

De minister zegt de komende tijd een balans te zoeken tussen de eisen van de luchtvaartsector (meer vluchten) en de omwonenden (tot 2023 geen extra vluchten en strengere controles op geluids- en milieuoverlast).

"Het wordt een puzzel. Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak, en het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet'', aldus Van Nieuwenhuizen tegen de krant.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van