Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Advies: voer minimumsnelheid in voor mobiel internet

15 februari 2019 09:30 Aangepast: 15 februari 2019 09:32
Mobiel internet in de buitengebieden is vaak nog traag. Beeld © iStock

Bij de veiling van het nieuwe 5G-datanetwerk moet de overheid niet alleen eisen stellen aan het dekkingsgebied, maar ook aan de snelheid die wordt geleverd door netwerkbedrijven. Daarom zou er een minimumsnelheid voor mobiel internet moeten worden ingevoerd.

Dat staat in een adviesrapport dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Staatssecretaris Mona Keijzer voelt daar wel wat voor, schrijft zij in een persbericht.

Basisbehoefte

"Er zijn nog altijd plekken in Nederland waar de mobiele netwerkdekking buitenshuis onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat het aanbieden op de locaties voor operators commercieel niet-rendabel is. Dat wil het kabinet oplossen bij de komende veiling. Immers kan snel vast en mobiel internet, overal beschikbaar en voor iedereen inmiddels worden gezien als basisbehoefte", aldus Keijzer.

Eerder maakte het kabinet al bekend dat het eist dat de geografische dekking minimaal 98 procent moet zijn van het oppervlak van iedere gemeente.

Minimumsnelheid

In het advies aan Keijzer stellen de onderzoekers dat de buitenrand van een mobiel netwerk moet worden gebruikt voor de toekomstige snelheidsnorm, omdat daar de snelheid het laagst is.

In 2022 zou de minimumsnelheid op de slechtste punten 8 megabit per seconde (Mbps) moeten zijn, in 2026 moet dat zijn opgehoogd naar 10 Mbps. Dat zou dan ook meteen betekenen dat de gemiddelde snelheid voor Nederland uitkomt rond de 100 Mbps. Ter illustratie: dat is vijf keer sneller dan wat je gemiddeld nu hebt op een 4G-netwerk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore