Economie

'ACM wil kwetsbare zzp'ers helpen bij maken tariefafspraken'

15 februari 2019 07:34 Aangepast: 15 februari 2019 07:41
Een pakketbezorger. Beeld © ANP

Markttoezichthouder ACM kijkt of het mogelijk is om kwetsbare zelfstandigen te helpen bij het maken van collectieve tariefafspraken. Het gaat bijvoorbeeld om pakketbezorgers, taxichauffeurs en schoonmakers.

Dat zegt ACM-topman Martijn Snoep in een interview met het FD. Zzp'ers in de genoemde beroepsgroepen werken vaak voor een zeer lage vergoeding, die zelfs onder het minimumloon kan liggen. Anders dan werknemers in loondienst hebben zelfstandigen namelijk geen recht op dat soort bescherming.

Toch collectieve afspraken

Toch onderzoekt de ACM dus of er binnen de kaders van de wet iets voor deze groepen geregeld kan worden. In principe is het verboden voor ondernemers om collectieve prijsafspraken te maken als zij samen 10 procent of meer van de markt in handen hebben: dat is dus een probleem.

Maar Snoep zegt tegen de krant dat het denkbaar is dat in bepaalde gevallen er toch collectieve afspraken gemaakt mogen worden.

Minimumvergoeding

De ACM is niet de enige die zich zorgen maakt over de beloning van kwetsbare zzp'ers. Het kabinet is al sinds zijn aantreden bezig met een plan om een 'minimumloon' voor zelfstandigen in te voeren, maar dat wil maar niet echt lukken.

Als het aan minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees ligt, komt er een minimumtarief van 15 tot 18 euro per uur, maar om dat mogelijk te maken moet het arbeidsrecht flink op de schop. Bovendien lijkt het voorstel voorlopig niet te combineren met Europese mededingingsregels.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`