Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

EU-hof: Belgische belastingdeals met grote bedrijven geen staatssteun

14 februari 2019 14:05 Aangepast: 14 februari 2019 14:06
Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Beeld © EPA

De Europese Commissie heeft een nederlaag geleden voor het Europees Hof van Justitie. Het Hof bepaalde dat België geen illegale staatssteun heeft verleend aan een groep Belgische multinationals die een belastingdeal kregen. De uitspraak heeft mogelijk ook gevolgen voor andere staatssteunzaken zoals die van Starbucks in Nederland.

De grote vraag is wat dit arrest van het Hof betekent voor de andere staatssteunzaken die de Europese Commissie de afgelopen jaren heeft aangespannen. Dat is zeker ook van belang voor Nederland, dat in 2015 op de vingers werd getikt omdat het koffieketen Starbucks een veel te vriendelijke belastingruling had gegeven, waardoor het bedrijf kunstmatig de belastbare winst aanzienlijk kon verlagen.

De Nederlandse overheid moet van de Commissie 20 tot 30 miljoen euro aan belastingen vorderen bij Starbucks. Ook in Luxemburg, dat nog geld terug moet eisen van Fiat Chrysler en Amazon, en Ierland, dat Apple maar liefst 13 miljard euro aan belasting liet ontwijken, zal er met interesse naar deze zaak worden gekeken.

'Te vroeg om conclusies te trekken'

Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat het nog te vroeg is om nu conclusies hierover te trekken en dat het arrest eerst grondig bestudeerd moet worden. Over een mogelijk beroep zei hij dat 'vervolgstappen worden overwogen', zonder in verder detail te treden.

Een bron bij de Commissie wijst er verder op dat in het geval van de Belgische zaak draait om een algemene deal voor meerdere bedrijven. In de Nederlandse Starbucks-zaak en de andere zaken gaat het om individuele belastingdeals.  

Ondertussen maakt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout zich zorgen over de impact van de uitspraak van het Hof.

Deal voor 35 multinationals 

De Commissie oordeelde in 2016 dat de Belgen een illegaal staatssteunsysteem hadden opgetuigd waarmee multinationals een oneerlijk belastingvoordeel kregen.Tenminste 35 multinationals moesten van de Commissie daarom 700 miljoen euro aan onterecht gekregen belastingvoordelen terugbetalen.

Maar het Hof vindt dat de Commissie ernaast zit in zijn oordeel over de vermeende staatssteun. Uit het vonnis blijkt dat de Commissie niet alle elementen van het belastingmechanisme heeft meegewogen en eraan voorbij is gegaan dat de belastingvoordelen alleen werden verstrekt op basis van aanvullende voorwaarden, die per bedrijf apart beoordeeld werden.

Daardoor is er per definitie geen sprake van een algemeen staatssteunmechanisme, vinden de Europese rechters. Op basis van de aanname van de Commissie dat het een algemeen geldend mechanisme was, deed het een steekproef onder de afgegeven belastingrulings, en besloot vervolgens dat alle bedrijven die hadden geprofiteerd van de regeling geld moesten terugbetalen. Ook daar is het Hof het dus niet mee eens.

Ook een overwinning

Maar het vonnis, waartegen nog wel beroep mogelijk is, is niet alleen maar slecht nieuws voor de Europese Commissie. De klagende partij bracht namelijk ook naar voren dat Brussel helemaal de macht niet heeft om nationale belastingmaatregelen te ondermijnen. Dat argument, wat verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben voor andere zaken, vegen de rechters van tafel.

Het Hof beaamt dat het maken van belastingwetgeving een zaak is van de lidstaten zelf, maar dat dat wel moet gebeuren in overeenstemming met Europese wetgeving. Als de Commissie vermoedt dat de Europese regels voor staatssteun worden overtreden, mag het daar gewoon actie op ondernemen.

50 tot 90 procent belastingkorting

De omstreden belastingmaatregel in kwestie zorgde ervoor dat multinationals in België een flinke korting konden krijgen op de winstbelasting van 50 tot wel 90 procent.

Kort gezegd werkt het zo: over de winst van multinationals in België die ze niet hadden gemaakt in het hypothetische geval dat ze geen multinational waren, hoefden ze geen belasting te betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van