Economie

Weinig hoop op behoud pulsvisserij, gevolgen verbod 'desastreus'

12 februari 2019 15:25 Aangepast: 12 mei 2020 12:54
Nederlandse pulsvissers aan het werk. Beeld © ANP

Nederlandse pulsvissers houden vandaag hun laatste pleidooi voor het behoud van de pulsvisserij. Morgen komt er vrijwel zeker een Brussels verbod op het vissen met behulp van stroomstoten. De Nederlandse Vissersbond noemt zo’n uitkomst 'desastreus'.

Vissers uit onder meer Urk, Katwijk, Stellendam en Arnemuiden reizen vandaag met bussen naar Den Haag om te pleiten voor het behoud van de pulsvisserij. Vorige week stuurde de Nederlandse vissersbond een brief naar premier Mark Rutte of hij zich nog één keer voor hen kon inzetten.

Pulsvissen is een methode waarbij vissen met stroomstootjes worden opgeschrikt en het net in worden gedreven. Het Europees Parlement stemde eerder dit jaar al in met een verbod op pulsvissen.

Morgen spreken onderhandelaars van de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie en het Europees Parlement opnieuw over een totaalverbod, in een zogenoemd trialoog. De bedoeling is om tot een politiek besluit te komen over de pulsvisserij.

Grote vraag is of er wel een besluit komt 

Dat er een verbod gaat komen is eigenlijk wel duidelijk. De vraag is alleen hoe dat er precies uit gaat zien. Het parlement is voor een verbod vanaf eind juli, de Raad zet volgens een woordvoerder van de Europese Commissie in op een transitieperiode tot 2022 en daarna een verbod.

Een bron bij de Roemense regering, de huidige voorzitter van de Raad die de triloog morgen leidt, is overigens niet heel erg optimistisch dat de partijen er morgen uit gaan komen. "Het sluiten van een politieke deal kan onmogelijk zijn. Het is ongelooflijk complex", zegt ze tegen RTL Z. 

Gevoelig onderwerp

Een woordvoerder van de Europese Commissie denkt ook dat het lastig kan worden. "We zullen zien. Het is een gevoelig onderwerp", zegt Commissie-woordvoerder Enrico Brivio. Hij denkt dat de gesprekken uit zouden kunnen draaien op nachtwerk. 

Of de Raad inderdaad liever een transitieperiode ziet en hoe lang die zou kunnen duren wil de woordvoerder van de Raad niet zeggen. De Raad heeft weliswaar afgelopen vrijdag de onderhandelingspositie bepaald, maar die is geheim, zegt de woordvoerder. "Dat is vrij normaal", voegt ze toe. Volgens haar staat er morgenmiddag twee uur gepland voor het overleg en ze heeft 'goede hoop' dat er een deal gesloten kan worden.

Een woordvoerder van het Parlement reageerde niet op een verzoek om commentaar.

'Politiek heeft oogkleppen op'

De reden voor een mogelijk verbod lijkt volgens de Nederlandse vissers eerder politiek ingegeven dan om dierenwelzijn of bescherming van de natuur te draaien. Met name Franse en Britse vissers verzetten zich tegen pulsvisserij, uit angst voor concurrentie, stelt VisNed, dat zich de spreekbuis noemt van de Nederlandse kottervissers.

"De Europese politiek heeft oogkleppen op en tuint er met open ogen in', zeggen pulsvissers in een persbericht. Met name de Franse lobby zou machtig zijn.

Truc met ontheffingen?

Ruim tachtig Nederlandse kotters hebben momenteel een Europese ontheffing om te pulsvissen, maar Nederland zou veel meer ontheffingen afgegeven hebben, zei Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) vorige maand tegen RTL Nieuws.

Nederland kreeg die ontheffing met de belofte dat schepen uitsluitend zouden worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, bleek uit eerder onderzoek van de NOS, dat spreekt van 'een truc om de vergunningen binnen te halen en er commercieel mee te vissen'. Maar dat onderzoek zou te lang op zich laten wachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dirks hele familie leeft van pulsvisserij: 'Verbod is een zware klap'

Minder brandstof, minder bijvangst

Voor Nederlandse vissers zou het verbod een zware slag betekenen, omdat zij veel geïnvesteerd in nieuwe technologie voor het pulsvissen. Stichting Noordzee noemt het verbod 'voorbarig'. De milieuorganisatie wacht liever een wetenschappelijk onderzoek af, van onder andere de Wageningen Universiteit. Dat moet eind dit jaar klaar zijn.

Signalen wijzen er tot nu toe op, zegt een woordvoerder van de stichting, dat deze manier van vissen ervoor zorgt dat er minder brandstof nodig is, selectiever gevist kan worden met minder bijvangst en dat de bodem minder verstoord wordt.

De Nederlandse vissers hopen dat, mocht er een verbod komen, er in ieder geval nog een ruime overgangsperiode zal komen.

Minister Schouten heeft laten weten dat Nederlandse vissers kunnen rekenen op geld van het kabinet als er een verbod komt op pulsvisserij. Ze kunnen dat gebruiken om op nieuwe technieken over te stappen. Ze maakt zich er sterk voor dat de vissers de tijd krijgen om over te stappen; de overgangsperiode zou benut kunnen worden om nieuwe mogelijkheden voor vissers te vinden. "We moeten vooruit, niet terug in de tijd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van