Excuses en schadevergoeding

Nigeriaanse weduwen klagen Shell aan om executies echtgenoten

12 februari 2019 05:31 Aangepast: 12 februari 2019 09:16
Een locatie van Shell in Nigeria (archieffoto). Beeld © ANP

Vier Nigeriaanse weduwen dagen Shell voor de rechtbank in Den Haag. In 1995 werden hun echtgenoten geëxecuteerd in Nigeria. Shell zette het toenmalige militaire regime daartoe aan volgens de weduwen.

De weduwen en Amnesty International, die de vrouwen ondersteunt, zeggen dat Shell het regime aanzette tot onder meer de onrechtmatige arrestatie en detentie van hun echtgenoten. Negen mannen, de 'Ogoni Nine', werden na een schijnproces opgehangen. Volgens de mensenrechtenorganisatie omdat ze kritisch waren over Shell en het regime. De vrouwen eisen excuses en een schadevergoeding.

De executies volgden op demonstraties van het Ogoni-volk tegen de oliewinning van Shell in de Nigerdelta. De militaire dictatuur maakte met veel geweld een einde aan die protesten. Volgens Amnesty moedigde het olieconcern geregeld het regime aan maatregelen tegen de Ogoni-gemeenschap te nemen. Dit zou blijken uit interne documenten van Shell en getuigenverklaringen.

Shell ontkent

Shell gaat zich verdedigen in de rechtbank. "De executies die in die tijd werden uitgevoerd door een miltaire regering hebben ons diep geraakt", reageert een woordvoerder. "De Shell Group, naast andere organisaties en individuen, deed in die tijd een oproep aan de Nigeriaanse president om clementie te verlenen. Tot onze diepe spijt werd hieraan geen gehoor gegeven."

Het bedrijf heeft de beschuldigingen altijd ontkend. "SPDC (Shell Petroleum Development Company of Nigeria, red.) heeft niet samengespannen met de autoriteiten om de onrusten te onderdrukken, het heeft op geen enkele wijze gewelddadigheden aangemoedigd of verzocht in Nigeria, en het had geen rol in de arrestatie, de rechtszaak en de executie van de negen Ogoni-mannen. Wij geloven dat het bewijsmateriaal duidelijk aantoont dat Shell niet verantwoordelijk is  voor deze droevige gebeurtenissen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amnesty dringt aan op onderzoek: 'Shell betrokken bij geweld in Nigeria'

Geen visum

Amnesty riep in 2017 reeds op een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de rol van Shell bij misdaden van de Nigeriaanse regering in de jaren negentig.

Twee vrouwen die inmiddels in de Verenigde Staten en Canada wonen, zijn dinsdag aanwezig bij de zaak. Twee aanklaagsters die nog in Nigeria wonen hebben geen visum gekregen.

`