Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Groenteboer Erdogan: Turkse overheid verkoopt zelf groente

11 februari 2019 17:37 Aangepast: 11 februari 2019 17:37
De Turkse overheid gaat zelf groenten verkopen Beeld © RTL Z

Om de exorbitant gestegen prijzen van groente te beteugelen, doet de Turkse overheid iets ongewoons: het verkoopt zelf maar groente tegen een lagere prijs.

Aubergine: 81 procent duurder. Komkommers: 53 procent duurder. Tomaten: 39 procent duurder. En dat allemaal in een maand tijd. De inflatie van voedselprijzen in Turkije is sinds 2004 niet meer zo hoog geweest als nu, schrijft Bloomberg.

De Turkse president Erdogan wijst een beschuldigende vinger naar onder meer verschillende voedselgroothandels. Volgens de Turkse leider is er sprake van 'voedselterrorisme' en worden groenten onnodig duur verkocht. En hij voegt de daad bij het woord: bij verschillende groothandels zijn de autoriteiten binnengevallen; er volgen binnenkort boetes.

Zelf groente verkopen

Maar er is ook een andere bijzondere maatregel genomen. De Turkse overheid heeft 'de middle man' ertussenuit gehaald, koopt zelf groente op bij boeren en verkoopt ze vanaf vandaag 'tegen kostprijs' in de twee grootste Turkse steden: Ankara en Istanboel.

Door de schuld neer te leggen bij de groothandels, veegt Erdogan niet geheel terecht zijn eigen straatje schoon. De Turkse economie verkeert onder zijn leiding al een tijdje in zwaar weer. Door de enorme waardedaling van de lira is het importeren van voedsel erg duur geworden.

Verkiezingen

Ook zouden diverse overstromingen de oogst kunnen hebben belemmerd, al stelt de minister van Financiën dat de invloed daarvan minimaal is geweest.

Het tegenoffensief van de Turkse regering komt op een welkom moment: eind maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Turkije.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van