Economie

Plan voor kolonie op Mars loopt vast: Mars One is failliet

11 februari 2019 14:17 Aangepast: 11 februari 2019 16:18

Mars One, het bedrijf dat een enkele reis wilde gaan verzorgen naar Mars en daarbij een realityshow wilde uitzenden, is ter ziele.   

Dat bevestigt medeoprichter Bas Lansdorp aan RTL Z. Het gaat om het beursgenoteerde gedeelte van Mars One, dat verantwoordelijk was voor het ophalen van de financiering voor de missie en het bijbehorende televisieprogramma.

De stichting die de organisatorische kant van de missie op zich neemt, zoals het trainen van astronauten, is niet failliet, benadrukt Lansdorp.

'Betekent niks voor missie'

De missie van Mars One is het stichten van een menselijke kolonie op Mars. In 2031 zou de eerste crew richting Mars gaan, in 2033 de tweede. Het zou gaan om een enkele reis, een terugkeer staat niet in de planning.

"In principe betekent het voor de missie niks", zegt de ondernemer. Al staat het ophalen van geld voor diezelfde missie nu wel 'on hold', geeft hij toe. "We zijn met de curator op zoek naar een oplossing."

Onduidelijk of investering wel is doorgegaan

Het faillissement is opvallend, want afgelopen zomer haalde Mars One volgens haar eigen website nog een investeerder binnen: Phoenix Enterprises AG. Het ging om een bedrag van 12 miljoen euro. Of die deal nog steeds staat, wil Lansdorp niet zeggen.  

Volgens Lansdorp zijn ze nog altijd in gesprek met 'een investeerder'. "Het is niet zo dat die investeerder is afgeschrikt door dit bericht." Of dat Phoenix betreft, wil Lansdorp ook niet kwijt.

Beursproblemen

Hoe het zover is gekomen? "Door de oude problemen in de beursgenoteerde onderneming. Verder wil ik er niks over zeggen", aldus de ceo.

Mars One ging eind 2016 naar de beurs van Frankfurt om geld op te halen. Maar in 2017 kwam er een beer op de weg: de handel in het aandeel werd geschorst, omdat het bedrijf niet had voldaan aan de eisen van de beurs.

Afgelopen zomer beweerde Mars One met de nieuwe financieringsdeal met Phoenix de beursnotering weer tot leven te wekken. Maar dat is tot dusverre niet gebeurd.

Kritiek

Mars One krijgt tot nu toe veel kritiek. In 2015 stelden onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) dat de eerste astronaut van de missie al na 68 dagen na aankomst dood zou gaan.

Ook is de datum van de eerste bemande reis steeds uitgesteld. In het originele plan wilde Mars One al in 2023 de eerste trip maken. Het streefjaar is steeds een paar jaar opgeschoven en staat nu dus op 2031. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore