Economie

Amsterdam UMC gaat meer medicijnen namaken, krijgt gift van 5 miljoen

11 februari 2019 09:11 Aangepast: 11 februari 2019 13:36
Medicijnen worden in eigen apotheek bereid. Beeld © Getty Images

Amsterdam UMC gaat de komende jaren nog meer medicijnen in de eigen apotheek bereiden. Die middelen zijn dan niet alleen sneller beschikbaar, maar ook goedkoper dan de middelen van de farmaceutische industrie. Het ziekenhuis heeft hiervoor een gift van 5 miljoen euro gekregen.

De schenking komt van de Vriendenloterij, meldt het ziekenhuis in een persbericht. Het geld, dat het verspreid over vijf jaar krijgt, is bedoeld voor het opzetten van een centrum dat 'kennis en kunde bij elkaar brengt om zelf bepaalde medicijnen te maken, en ervoor zorgen dat geneesmiddelen voor iedereen toegankelijk zijn en blijven'. 

Het Amsterdam UMC zet zich al langer in voor het maken van eigen medicijnen, de zogeheten magistrale bereiding, en dan met name die voor zeldzame ziekten. Het gaat om medicijnen voor enkel de eigen patiënten.     

Kennis slecht toegankelijk

Volgens het Amsterdam UMC is veel beschikbare kennis over geneesmiddelen versnipperd en slecht toegankelijk voor onderzoekers, artsen en patiënten. Het ziekenhuis zegt zich verantwoordelijk te voelen hier iets aan te doen.

"We hebben één ding voor ogen: betere zorg voor patiënten die anders tussen wal en schip dreigen te raken om verkeerde - financiële - redenen", aldus Frida van den Maagdenberg, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis. 

Er is nog wel veel onduidelijkheid rondom de regels. Minister Bruins komt daarom binnenkort met een brief dat een en ander duidelijker moet maken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hek van de dam? Apotheken mogen goedkopere medicijnen maken

Flinke discussie prijzen 

Hoge medicijnprijzen zijn de laatste tijd weer flink onderwerp van discussie. Sommige medicijnen zijn zo duur dat ze niet (meer) vergoed worden door verzekeraars. 

Apothekers zelf medicijnen laten maken is een manier om prijzen in te dammen, maar makkelijk is het niet. De regels zijn vaak onduidelijk en fabrikanten dreigen snel met rechtszaken. 

De Haagse apotheker Paul Lebbink durft de strijd wel aan. Hij maakt 800 eigen bereidingen van medicijnen. De opening van een groter lab van Lebbink werd onlangs bijgewoond door minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. Die is een groot voorstander van apothekers die zelf medicijnen maken.

Brandbrief farmaceuten

Het namaken van medicijnen door apothekers is een doorn in het oog van grote Amerikaanse farmaceuten. In een brandbrief lieten zij vorige week weten zich zorgen te maken om het Nederlandse medicijnbeleid. Zij stellen het hierdoor lastiger wordt om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en op de markt te brengen. 

Minister Bruins liet hierop weten dat 'zolang er farmaceuten zijn die prijzen van geneesmiddelen zomaar vervijfvoudigen of zomaar tonnen vragen voor een levensreddende behandeling, zal ik me blijven verzetten'. "De waarde van een mensenleven is oneindig, maar ons zorgbudget is dat niet", aldus de minister.

Klacht inspectie

Het Amsterdam UMC lag vorig jaar nog in de clinch met een groot farmaceutisch bedrijf omdat het zelf een medicijn bereidde voor patiënten met een zeldzame stofwisselingsziekte. Bij het medicijnbedrijf kostte dit ongeveer 160.000 euro per patiënt per jaar, bij het Amsterdam UMC 25.000 euro.

Farmaceut Leadiant diende toen een klacht in bij gezondheidsinspectie (IGJ), onder andere vanwege 'onzuiverheden in de grondstoffen', waarop het UMC met de productie moest stoppen. Medicijnen maken mocht, oordeelde de inspectie, mits aan de Europese regels werd voldaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van