Ga naar de inhoud
Economie

VS en China praten door over handel, focus op intellectueel eigendom

Een arbeider staat naast een stalen balk in Hongkong. Beeld © Getty Images

Onderhandelaars van de VS en China praten volgende week verder over handel. De gesprekken zullen vooral gaan over de eis van de VS dat de Chinezen een einde maken aan het stelen van Amerikaans intellectueel eigendom.

Dat blijft een van de grootste struikelblokken die het beëindigen van de handelsoorlog tussen de twee economische grootmachten in de weg staat.

De nieuwe gespreksronde over handel staat maandag op de rol in Peking nadat de vorige ronde vorige week in Washington plaatsvond. Daar werd niet veel voortgang geboekt. De hoofdonderhandelaar van de VS zei na afloop dat er nog veel meer werk nodig was.

Druk op Chinezen opvoeren

Onderhandelaars van het Witte Huis zullen maandag de Chinezen verder onder druk zetten met het oog op structurele hervormingen, bericht Reuters.

Eerst zullen er gesprekken plaatsvinden tussen wat lagere onderhandelaars. Op donderdag en vrijdag zijn handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin aan zet, blijkt uit een persbericht van het Witte Huis.

Lighthizer is een sterk voorstander van het onder druk zetten van China om een eind te maken aan wat de VS oneerlijke handelspraktijken vindt. Volgens hem worden Amerikaanse bedrijven door de Chinezen gedwongen om hun technologie te delen met Chinese bedrijven, en wordt intellectueel eigendom gestolen.

De Chinese overheid ontkent dat dit gebeurt. Daarom heeft Lighthizer er een hard hoofd in dat de onderhandelingen snel tot een succesvol eind zullen komen.

Deal voor 1 maart?

De twee landen proberen een deal te sluiten voor 1 maart. Op die dag eindigt de handelswapenstilstand tussen de twee landen. De Amerikanen dreigen dan de heffingen op Chinese producten ter waarde van 200 miljoen dollar (176 miljoen euro) te verhogen van 10 procent naar 25 procent.

Het Chinese ministerie van Handel lijkt ondertussen niet veel optimistischer dan Lighthizer. In een persbericht over de gesprekken staat vandaag alleen dat verder gepraat wordt over punten van 'gemeenschappelijke zorg'.

Wat waarschijnlijk ook niet gaat helpen is dat de Amerikaanse president Donal Trump van plan zou zijn om komende week een verbod op het gebruik van alle Chinese telecomapparatuur in Amerikaanse netwerken aan te kondigen. 

Zorgen om heffingen op Europese auto's

Terwijl de gesprekken tussen de VS en China nauwelijks lijken op te schieten wordt ondertussen druk gespeculeerd over het openen van een nieuw front in de wereldwijde handelsoorlog.

CNBC verwacht dat het Amerikaanse ministerie van Handel voor volgende week zondag een rapport uitbrengt over de import van auto's naar de VS.

Experts waarschuwen de Amerikaanse nieuwszender dat in dat rapport een aanbeveling kan zitten voor het opschroeven van importtarieven op Europese auto's. Als dat zo is dan heeft het Witte Huis 90 dagen om op dat advies te reageren.

 

Mocht het zo ver komen met auto-heffingen, dan staat de EU al klaar om terug te slaan. Eind vorige maand zei Jean-Luc Demarty, de hoogste ambtenaar verantwoordelijk voor handel bij de Europese Commissie, dat er een verhoging van importheffingen klaarligt op 20 miljard aan Amerikaanse producten.