Wie per ongeluk een verkeerd kenteken invoert bij betaald parkeren kan daar geen boete voor krijgen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een zaak van een vrouw uit Amsterdam. Bij een controle kreeg de vrouw een boete, omdat ze een verkeerd kenteken had ingetoetst.
De Hoge Raad zegt nu dat een verkeerd kenteken invoeren geen reden is voor een boete. In de wet staat namelijk dat er alleen een boete opgelegd kan worden als er geen parkeergeld is betaald en dat is in dit geval wel gebeurd. De rechtbank en het gerechtshof in Amsterdam kwamen in vergelijkbare zaken al tot hetzelfde oordeel.
Kenteken invoeren verplicht
Amsterdam was een van de eerste gemeenten die het kentekenparkeren invoerden. In Amsterdam kun je alleen nog betaald parkeren als je ook je kenteken opgeeft; een los kaartje kopen kan niet meer. Parkeercontroleurs controleren automatisch of betaald is voor de auto's op straat. Een flink aantal andere gemeenten volgde het beleid van Amsterdam.
Behalve deze zaak van de verkeerd ingetoetste kentekens, lopen er ook zaken vanwege de privacy van de automobilisten. Privacy First-voorzitter Bas Filippini won vorig jaar nog een vergelijkbare zaak, die draaide om zijn weigering een kenteken in te voeren. Stichting Privacy First voert campagne met onder meer vooropgestelde brieven.
Privacy First is blij
Privacy First is blij met de uitspraak. De burgerrechtenorganisatie had eerder een overwinning geboekt bij een lagere rechter, maar was niet betrokken bij de zaak waar de Hoge Raad nu over besliste. Het hoopt nu dat Amsterdam en andere gemeenten het verplicht kenteken invoeren afschaffen, en dringt aan op herinvoering van contante betaling of andere anonieme betaalmiddelen, bijvoorbeeld een anonieme parkeerkaart.
Ook onze eigen verslaggeefster Hella Hueck weigert haar kenteken te geven als ze moet betalen om te parkeren. Onder meer in de columns Zeg ik niet en Zeg ik niet, deel II, legt ze uit dat ze niet wil dat haar gegevens worden verkocht of doorgegeven aan de Belastingdienst.
Einde kentekenparkeren?
De uitspraak van de Hoge Raad betekent waarschijnlijk niet dat je nooit meer je kenteken hoeft in te voeren. De uitspraak gaat uitsluitend over een (per ongeluk) verkeerd ingetoetst kenteken. De Hoge Raad zegt expliciet dat je altijd moet betalen en dat moet vaststaan dat je hebt betaald voor je auto.
De gemeente Amsterdam laat weten dat het blijft bij het kentekenparkeren; de methode verandert niet. 'Als iemand een verkeerd kenteken invoert, krijgt hij een naheffing. Zodra deze persoon kan aantonen dat wel degelijk parkeerbelasting is betaald, vervalt de naheffingsaanslag.'