Economie

Race tussen Zandvoort en Assen om organisatie F1 nog niet gelopen

06 februari 2019 17:15 Aangepast: 06 februari 2019 20:24
Op Assen worden vooral motorraces verreden. Beeld © ANP

Een Formule 1-race naar Nederland halen is peperduur en op miljoenen van de minister hoeft de organisator niet te rekenen. Er is een kans dat Zandvoort het financiële gat niet kan dichten en de kans moet laten schieten. In de coulissen staat Assen te trappelen om de race binnen te halen. Maar of dat lukt?

De totale kosten van het organiseren van een race worden geschat op zo'n 30 tot 40 miljoen euro per jaar.

Geen steun van de overheid

Dat geld komt in ieder geval niet van het kabinet. Zandvoort had om een jaarlijkse bijdrage van 5 miljoen euro gevraagd, maar minister Bruno Bruins van Sport voelt daar niets voor, bleek gisteren. Ook naar een bijdrage van de gemeente en provincie, die geraamd was op 2 miljoen, kan Zandvoort fluiten, blijkt uit antwoorden op vragen van RTL Z.

Dat levert een flink begrotingsgat op en dat betekent dat het TT Circuit Assen blijft hopen op het binnenhalen van de race. Op 31 maart verloopt de exclusiviteitsdeal die organisator Formule One Management (FOM) heeft met Zandvoort. Vanaf dat moment hoopt Assen weer een kans te maken.

Onduidelijkheid over Assen

Uit een vertrouwelijke brief die in handen is van RTL Nieuws blijkt dat FOM dan verder wil kijken naar een race op een andere baan. Onduidelijk is of Assen dan ook een optie blijft.

De brief is op dat punt onduidelijk en een woordvoerder van FOM helpt ook niet. "Zakelijke gesprekken zijn privé en moeten zo blijven", mailt een woordvoerder van het bedrijf.

'In Assen kan het zonder hulp'

Jos Vaessen, de voorzitter van de stichting die de races naar Assen wil halen, ruikt zijn kans en zegt dat het in Drenthe wél kan zonder hulp van de overheid. "Wij hebben goede contacten met FOM en een uitnodiging om eind februari of begin maart naar Londen te komen om verder te praten", zegt hij.

Het TT Circuit Assen krijgt al wel steun van de provincie en de gemeente, maar dat gaat niet verder dan hulp om het verkeer in goede banen te leiden en het afgeven van vergunningen, aldus Vaessen.

"Wij hebben 75 miljoen euro in het circuit gestopt in de afgelopen tien jaar en een deal met een financier die garant wil staan", vertelt Vaessen. Wie dat is, wil hij niet zeggen. Of de race naar Nederland komt, en zo ja, waar hij dan gereden wordt, blijft dus nog even afwachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Formule 1 in Zandvoort: wel enthousiasme, maar geen financiële steun

Geen geld, wel open armen

En hoewel er geen koffers vol geld klaarstaan voor de organisator wil de overheid wel op een hoop andere manieren een steentje bijdragen. In een brief die Bruins naar de Tweede Kamer stuurde wijst hij op de voordelen die klaar liggen voor organisatoren van een groot sportevenement. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

Snel gratis visum en werkvergunning

Deelnemers aan de wedstrijd en officials van de organiserende sportbond krijgen een gratis visum, voor 90 dagen. Werkvergunningen worden met voorrang afgegeven.

Belastingvoordeeltjes

De Belastingdienst stuurt geen aanslag naar sporters uit het buitenland over wat ze verdienen met hun deelname aan een sportwedstrijd in Nederland. Er is ook een speciaal team voor het geven van informatie en het eventueel regelen van een speciale deal met de Belastingdienst (ruling) over hoeveel belasting er betaald moet worden.

Als de organisator niet vanuit een Nederlandse onderneming werkt, hoeft er geen vennootschapsbelasting betaald te worden. De buitenlandse organisator hoeft ook geen loonbelasting af te dragen over de salarissen van de werknemers.

Beveiliging

Het ministerie van Justitie en Veiligheid garandeert de veiligheid van de deelnemende sporters en bestuurders van de organisator. Als het nodig is worden bestuurders en teams met een politie-escorte begeleid over de weg. Ook wordt alle beveiliging rondom alle locaties die met het evenement te maken hebben geregeld.

Aanpak guerilla-marketing

Sponsoren van grote sportevenementen betalen vaak gigantische bedragen om hun naam aan de wedstrijd te verbinden. De Nederlandse douane helpt bij het opsporen van namaak van ondernemers die hopen mee te liften van de hype rond een sportwedstrijd.  

Helikopter als het nodig is

Als het nodig is, zijn er overigens nog extra afspraken te maken, bijvoorbeeld over helikoptervluchten om een (wieler)wedstrijd in beeld te brengen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`