Economie

Minister tegen Amerikaanse farmaceuten: het gaat niet om de winst

05 februari 2019 16:47 Aangepast: 05 februari 2019 17:23
Farmaceut Vertex klaagt minister Bruno Bruins aan. Beeld © ANP

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) houdt vast aan de maximumprijs voor medicijnen. Hij vindt dat farmaceuten transparant moeten zijn over de kosten en medicijnen moeten maken tegen een redelijke prijs.

"Zolang er farmaceuten zijn die prijzen van geneesmiddelen zomaar vervijfvoudigen of zomaar tonnen vragen voor een levensreddende behandeling, zal ik me blijven verzetten", zegt Bruins. "De waarde van een mensenleven is oneindig, maar ons zorgbudget is dat niet."

De minister reageert op grote Amerikaanse farmaceuten die zich zorgen maken om het Nederlandse medicijnbeleid. In een brandbrief aan de minister, die de Amerikaanse Chamber of Commerce in Nederland (AmCham) namens de bedrijven schreef, wordt gesteld dat het Nederlandse beleid om de prijzen van medicijnen laag te houden veel te ver gaat.

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Amerikaanse farmaceuten: Nederlands prijsbeleid medicijnen gaat veel te ver

'Patiëntenbelang is leidend'

"Natuurlijk vind ik het belangrijk dat farmaceuten hun werk kunnen doen en ze zijn allemaal welkom in Nederland", zegt Bruins. "Het is belangrijk dat ze nieuwe medicijnen uitvinden. Maar voor mij is het patiëntenbelang leidend en niet de winstgevendheid van de industrie. Dat producten straks niet beschikbaar zijn omdat ze onbetaalbaar worden is in niemands belang."

Minister Bruins heeft het verlagen van maximumprijzen tot een speerpunt in zijn beleid gemaakt. Zo baarde hij onlangs opzien door het openen van een nieuwe bereidingsruimte van een Haagse apotheker, die aankondigde dure medicijnen, waaronder Orkambi, zelf te willen gaan maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bij deze apotheek durven ze de strijd aan met de grote farmaceuten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van