Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Vrees voor 'oorlog tussen de armen' door basisinkomen in Italië

05 februari 2019 15:25 Aangepast: 17 december 2019 06:01
Giuseppe Conte (l) en Luigi di Maio preseteren de 'card' Beeld © ANP

Vol trots presenteerde vicepremier Luigi di Maio deze week de plastic 'card' voor het basisinkomen. "We steken er 8 miljard euro mee in de Italiaanse economie", zei hij. Maar niet iedereen is er gerust op en de vrees voor een chaotische introductie stijgt. Vakbonden verwachten zelfs 'een oorlog' tussen de armen.

Met een presentatie in de stijl zoals ze graag bij Apple of andere Amerikaanse techbedrijven doen, presenteerde viceopremier Luigi di Maio en premier Giuseppe Conte maandag de gele 'card' voor het basisinkomen.

Basisinkomen voor miljoenen Italianen

Zo'n 2,7 miljoen Italianen hebben er recht op en krijgen vanaf april met de kaart tot 780 euro per maand te besteden. De uitkering kost de overheid jaarlijks 6,6 miljard euro, zo rekende het Italiaanse bureau voor statistiek ISTAT uit.  

De Vijfsterrenbeweging, een van de regeringspartijen, heeft lang aangedrongen op een basisinkomen voor Italianen. Omdat het onbetaalbaar is het aan alle inwoners van het land te bieden is het meer een werkloosheidsuitkering geworden. De uitkering geldt voor 18 maanden maar is dan wel weer verlengbaar. 

 

Oorlog tussen de armen

De kritiek op de uitvoering van het basisinkomen zwelt ondertussen aan. Volgens de drie grootste vakbonden barst er een 'oorlog onder de armen' los vanwege het project.

Zo hebben buitenlanders er in Italië alleen recht op als ze er langer dan tien jaar in wonen. Ook zouden Italianen die in het buitenland wonen er een reden in kunnen zien om terug te keren. Daarnaast zou de uitkering onvoldoende rekening houden met het aantal kinderen in het gezin, klinkt de kritiek. 

'Bedrag is te hoog' 

De organisatie die moet controleren of mensen wel recht hebben op de uitkering, luidt ook een noodklok. Volgens de president van deze uitkeringsinstantie INPS is de 780 euro per maand te genereus voor een eenpersoonhuishouden.

"Daar komt bij dat in het zuiden van Italië bijna de helft van de werkenden maandelijks minder dan 780 euro verdient. Voor hen zou het zo lonen om werkloos te worden," zo zei hij in een hoorzetting in de Italiaanse senaat.  

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van