Business

Ahold zet 30 miljoen apart voor boze franchisers Albert Heijn

02 maart 2017 06:09 Aangepast: 04 maart 2019 11:29
Beeld © ANP

Supermarktgigant AholdDelhaize heeft 30 miljoen euro apart gezet om boze franchisers tegemoet te komen. Dat blijkt uit het woensdag verschenen jaarverslag.

Albert Heijn heeft 885 supermarkten in Nederland, waarvan ongeveer een derde in handen is van zelfstandige ondernemers. Afgelopen jaren eisten deze franchisenemers een groter deel van de winst van Albert Heijn op. Het supermarktconcern zou hen onder meer niet genoeg hebben laten meedelen in inkoopkortingen en -bonussen. In totaal claimden zij 200 miljoen euro.

Naar de rechter

Omdat zij er met Albert Heijn niet uitkwamen, stapten 242 zelfstandige ondernemers en de Vereniging Albert Heijn Franchisenemers (VAHFR) vorig jaar naar de rechter. In november werd die rechtszaak verloren door de franchisers. Wel riep de rechter het supermarktconcern op om er in onderling overleg met de ondernemers uit te komen.

Maar dat gebeurde niet. In februari bleek dat de franchisenemers in hoger beroep gingen tegen de uitspraak van de rechter. Uit het woensdag verschenen jaarverslag blijkt dat moederconcern AholdDelhaize inmiddels 30 miljoen euro apart heeft gezet, om de claims van de franchisenemers af te wikkelen.

Opgehoogd

Dat is een voorziening, die de afgelopen jaren is opgehoogd. In 2014 had Ahold nog slechts 17 miljoen euro voor de zaak apart gezet.

Hoewel de voorziening in het jaarverslag wordt genoemd onder het kopje 'juridische procedures' in het kader van de problemen met de franchisenemers, stelt een woordvoerder van Ahold dat het gereserveerde geld "los staat" van de claim van 200 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore