Economie

Australische regering pakt bankensector hard aan

04 februari 2019 16:10 Aangepast: 04 februari 2019 16:26
Sydney Beeld © Getty Images

In Australië worden de vier grootste banken flink door de mangel gehaald. Een commissie deed een jaar lang onderzoek naar problemen in de bankensector, en adviseert om bankiers te vervolgen voor hun daden. De schandalen blijken talrijk.

De Royal Commission deed een jaar lang onderzoek en ondervroeg tientallen bankiers en andere hoofdrolspelers. Conclusie: de vier grootste banken - National Australia Bank, Commonwealth Bank, Australia and New Zealand Banking Group en Westpac - zijn verantwoordelijk voor heel veel schandalen.

Zo werden er commissiekosten berekend aan dode klanten, werd er fraude gepleegd, kregen klanten rekeningen waar ze niet om hadden gevraagd, betaalden sommige cliënten dubbele hypotheekkosten en werd de wet op witwassen overtreden. Een bank deed dat zelfs meer dan 53.000 keer.

Eerst vervolgen, dan praten

De commissie doet bijna 80 aanbevelingen en die neemt de regering allemaal over. De belangrijkste: er moet een nieuwe toezichthouder komen die de banken gaat controleren.

Verder blijkt uit het rapport dat de tijd van praten voorbij is. Bankiers moeten vervolgd worden voor hun daden, luidt het advies. Eerder vervolgen, dan onderhandelen met de personen die de fout in zijn gegaan.

Testcase

Vanuit het buitenland wordt er met interesse naar de uitkomsten gekeken. Australië treedt veel harder op tegen de banken dan er in bijvoorbeeld Europa wordt opgetreden. Een jaar lang was de commissie bezig met de zaak en de eigen minister van Financiën haalde flink uit. Zo riep hij buitenlandse banken op om naar zijn land te komen en zei hij dat de 'rip-off' van klanten moest stoppen.

De conclusie en aanbevelingen komen op een moment dat de economie down under het zwaar heeft. De economische groei is teruggevallen, het consumentenvertrouwen gedaald en de huizenprijzen zijn gekelderd. Een persoonlijk record wordt nu bedreigd: de economie groeit al 27 jaar op rij, de vraag is echter voor hoe lang nog. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van