Economie

Hogere bijtelling: haast geen Tesla verkocht in januari

04 februari 2019 14:54 Aangepast: 04 februari 2019 16:23
Een Tesla Model S in de showroom. Beeld © AFP

De nieuwe bijtellingsregels die per 1 januari zijn ingegaan zorgen ervoor dat er haast geen Tesla's zijn verkocht in de eerste maand van 2019. Ook bij andere luxe elektrische wagens stortte de verkoop in.

Dat blijkt uit de nieuwste verkoopcijfers van brancheorganisatie Bovag. In januari werden er slechts 14 exemplaren verkocht van de Tesla Model S. Van de Model X gingen er zelfs maar 9 over de spreekwoordelijke toonbank.

Min 99 procent

Dat staat in schril contrast tot de recordmaand december. Toen werden er nog 1558 stuks van de Model S verkocht en 652 Model X'en. Dat betekent een maand-op-maand-daling van 99,1 procent en 98,6 procent, respectievelijk.

Die ontwikkeling is trouwens ook te zien bij de grote concurrent van de Model S, de Jaguar I-Pace. Daarvan werden er in januari 15 verkocht. Een maand eerder waren dat er nog 2621: een afname van 99,4 procent.

Bijtelling?

De bijtelling is een bedrag dat leaserijders bij hun brutoloon moeten optellen als ze de auto ook privé gebruiken. Voor gewone auto's geldt dat je jaarlijks 22 procent van de cataloguswaarde van de wagen bij je loon moet optellen, voor volledig elektrische auto's geldt een percentage van 4 procent.

Over dat bedrag dat je bij je loon optelt betaal je vervolgens weer belasting, dat zijn de uiteindelijke kosten die je maakt voor het gebruik van je leaseauto.

Nieuwe regels

De reden van de gigantische daling is eenvoudig: in december kregen de peperdure elektrische wagens nog een stuk meer fiscale steuntjes in de rug. Dat zit hem in de bijtellingsregels voor leaseauto's.

In 2018 was de bijtelling voor volledig elektrische auto's slechts 4 procent, die regels blijven nog vijf jaar in stand voor mensen die in 2018 een leasecontract afsloten. Vanaf 2019 geldt die 4 procent alleen over de waarde van de auto tot 50.000 euro. Over het bedrag dat de auto meer kost, geldt de 'gewone' bijtelling van 22 procent.

Veel duurder

Ter illustratie: dat komt er op neer dat je een Tesla van 100.000 euro al reed voor zo'n 173 euro netto per maand in 2018. In 2019 kost diezelfde auto de leaserijder al 563 euro per maand. Een nogal aanzienlijk verschil dus.

Dat verklaart ook dat er in december zo veel wagens zijn verkocht. De oude bijtellingsregels gelden namelijk nog voor wagens die voor 31 december op kenteken zijn gezet. Met andere woorden: de leasemaatschappijen hebben een voorraadje aangelegd.

Of de afbouw van de fiscale stimulans voor de elektrische auto's ook een langdurig negatief effect heeft op de verkoop van de dure wagens, zal later in het jaar moeten blijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van