Ga naar de inhoud
Economie

Nog 53 dagen tot brexit: noodplan voor The Queen, Nissan haakt af

Koningin Elizabeth II stapt uit de trein in Sandringham. Beeld © Getty Images

Met nog 53 dagen te gaan tot brexit beginnen de Britten langzaam te rekenen op de meest zwarte scenario's. Er ligt een noodplan klaar om de koningin te evacueren, er duiken berichten op dat er voedsel wordt gehamsterd en bedrijven hebben steeds minder vertrouwen in een goede uitkomst.

Gisteren maakte Nissan als zoveelste bedrijf bekend dat het plannen omgooit vanwege de aanhoudende brexit-onzekerheid. De nieuwe X-Trail wordt niet meer in het VK gebouwd, maar alleen nog in Japan.

Ondertussen maken ook veel bedrijven en inwoners van het VK zich steeds meer zorgen. Er duiken berichten op over Britten die boodschappen, medicijnen en andere voorraden inslaan omdat ze geen vertrouwen hebben in een goede afloop. 

Evacuatieplan voor The Queen

Ze zijn zeker niet de enigen. Als er rellen uitbreken in Londen na een harde brexit ligt er een plan klaar om de koningin te redden. Elizabeth II en andere leden van het koninklijk huis worden geëvacueerd in het geval dat alles in de soep loopt.

Daarvoor zijn plannen uit de Koude Oorlog afgestoft in de afgelopen weken, berichten Britse media, waaronder de Times en de Daily Mail.

Nog 53 dagen

Met nog 53 dagen te gaan tot brexit wordt in het Verenigd-Koninkrijk rekening gehouden met de meest zwarte scenario's. De plannen voor de evacuatie van de koningin waren volgens de Times ooit bedoeld voor het geval van een nucleaire aanval op Londen door de Russen.

Waar de koningin en haar man een veilig onderkomen zoeken in geval van brexitchaos wordt geheim gehouden. In het originele plan zou de koninklijke familie onderdak kunnen krijgen in verschillende huizen op het platteland, aldus de Daily Mail.

Angst voor harde brexit neemt toe

Angst voor een harde brexit, een uittreding zonder deal en de daarbij horende onzekerheid, is de afgelopen dagen flink toegenomen. Dat komt doordat het Britse parlement premier Theresa May de opdracht heeft gegeven het uittredingsakkoord open te breken. Ze moet het bij de EU voor elkaar krijgen de noodoplossing (backstop) voor de Noord-Ierse grens in het voorlopige brexit-akkoord aan te passen.

De EU ziet dat niet zitten. Europese leiders, inclusief premier Mark Rutte, hebben May laten weten dat het voorlopige brexit-akkoord dat werd gesloten tussen de EU en May niet opengebroken zal worden. 

Een van de redenen daarvoor is dat het nu wel duidelijk is wat de Britten niet willen, maar helemaal niet duidelijk is wat ze wel willen. De Britten hebben geen voorstel gedaan voor een definitieve oplossing voor het probleem met de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Barnier op bezoek bij Rutte

Vandaag gaat Michel Barnier, de brexit-onderhandelaar van de EU, op bezoek bij Rutte in Den Haag. Wat de heren precies gaan bespreken is onduidelijk, het ministerie van Algemene Zaken reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.     

Rutte heeft regelmatig zijn zorgen geuit over de mogelijkheid van een harde brexit. De overheid is ook een uitgebreide campagne gestart waarin bedrijven worden opgeroepen om zich goed voor te bereiden.

Hoe wapen je je als bedrijf tegen de brexit?

19:44
Waar begin je als ondernemer om je voor te bereiden op de brexit? En ben je niet te laat? In de Kijker aan Z leggen we jullie vragen voor aan experts. Dit keer met Joren Schep van het brexitloket en Linda van Beek van MKB Nederland.