Economie

AholdDelhaize doet het prima in Nederland

10 mei 2017 07:30 Aangepast: 28 juli 2017 04:00
Beeld © RTL Z / PLC

Supermarktconcern AholdDelhaize heeft in het eerste kwartaal beter gedraaid dan verwacht. Vooral in Nederland gaat het goed.

De omzet van AholdDelhaize steeg in de eerste drie maanden van het jaar met ruim 61 procent, maar dat komt omdat de cijfers van Delhaize vorig jaar nog niet in de resultaten zaten. Als je daarvoor corrigeert dan nam de omzet met bijna 3 procent toe tot 15,8 miljard euro.

Daarbij werd AholdDelhaize trouwens geholpen door de sterkere dollar. Zonder dat effect nam de omzet met maar 0,6 procent toe.

Beleggers waren aanvankelijk terughoudend over AholdDelhaize, maar de koers staat nu ruim 1,5 procent hoger. Mogelijk spelen de lagere winkelprijzen in de VS hierbij mee. Volgens Jim Tehupuring van ProBeleggen zijn die lagere prijzen een serieus probleem voor het concern.

Operationele winst stijgt met 9 procent

De nettowinst groeide met 68 procent tot 356 miljoen euro. Per aandeel is dat een stijging van 0,25 euro tot 0,28 euro. Ook hier speelt mee dat Delhaize vorig jaar nog niet in de cijfers zat. Een beter beeld van de gang van zaken geeft het operationele resultaat.

Als je ook rekening houdt met het feit dat Delhaize nu voor het eerst in de cijfers zit dan steeg het operationele resultaat met 9,2 procent tot 553 miljoen euro.

Albert Heijn en Bol.com

In Nederland is AholdDelhaize sterk met onder meer Albert Heijn en Bol.com. De omzet steeg met maar liefst 3,9 procent, ondanks het feit dat Pasen dit jaar pas in april viel. Het operationele resultaat name met bijna 16 procent toe.

Albert Heijn had onder meer baat bij de spaaractie voor luxe pannen. In totaal werden meer dan 3 miljoen pannen verkocht, waarmee het succes van de bestekactie van een jaar eerder werd overtroffen.

AH to go kende een 'sterk kwartaal', aldus AholdDelhaize.

Minder goed gaat het in België, de andere grote markt voor het concern in Europa en de thuismarkt van het voormalige Delhaize. Omzet en winst daalden hier wat.

Omzet en winst in VS dalen in dollars

De VS is nog altijd verreweg de belangrijkste markt voor AholdDelhaize. Hier komt meer dan 60 procent van de omzet vandaan. De activiteiten van het oude Ahold behaalden in de VS in dollars gerekend een lagere omzet en resultaat, maar de supermarkten van het oude Delhaize behaalden juist een groei van omzet en resultaat, in dollars gerekend.

In de VS stonden de resultaten nog altijd onder druk door dalende prijzen. Het concern ziet de prijzenoorlog inmiddels wel afzwakken en verwacht dat de resultaten in zijn Amerikaanse supermarkten dit kwartaal zullen aantrekken. In de tweede helft van het jaar zullen de prijzen waarschijnlijk licht gaan stijgen.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van