Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Billy en Pax op proef: Ikea gaat meubels verhuren aan klanten

04 februari 2019 09:38 Aangepast: 04 februari 2019 17:12
Twee klanten op zoek naar een nieuwe keuken bij Ikea. Beeld © Getty Images

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken of bureaustoelen voor op kantoor, maar zit je wat krap bij kas? Ikea is dan je vriend. De Zweedse meubelgigant start deze maand met de verhuur van meubels in Zwitserland en wil dit, indien succesvol, wereldwijd uitrollen.

De verhuur van meubels past in de verandering van het businessmodel, vertelt ceo Torbjörn Lööf aan Financial Times. Na de leaseperiode kunnen klanten de meubels weer terugbrengen en eventueel iets nieuws huren. Het bedrijf is ervan overtuigd dat hier een markt voor is. Over prijzen heeft het nog geen uitspraken gedaan. 

Producten terugkopen van klanten

Ikea zet al langer in op duurzaamheid, van grondstoffen tot energie. Met de verhuur van meubels wil het een steentje bijdrage aan de circulaire economie. Tegenover FT zegt Lööf: "Wij kunnen de meubels opknappen en dan weer verkopen, waardoor producten een lange levenscyclus hebben."

In Japan koopt het bijvoorbeeld al babymeubels terug van klanten, zodat ze niet zomaar weggegooid worden als kinderen uit hun ledikant zijn gegroeid. In Nederland verhuurt Ikea ook al meubels aan jongeren in een wooncomplex. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer op rtlz.nl:

Primör: Ikea start vandaag met de verhuur van meubels

Verkoop losse schroeven 

Niet alle meubels kunnen direct verhuurd worden. In eerste instantie gaat het om kantoormeubelen en -stoelen, daarna zijn keukens aan de beurt. "Zie het huren van een keuken gewoon als andere manier van het financieren ervan", aldus de ceo. 

En ander plan is de verkoop van meer losse onderdelen. Nu verkoopt de winkel vooral pakketten meubels die je zelf in elkaar moet zetten en waar bij nog wel eens, per ongeluk, een onderdeel wil ontbreken. In de toekomst moeten al die onderdelen voorradig zijn, ook voor oudere producten die niet meer verkocht worden in de winkel.

Op gebied van recycling wil het bedrijf ook meer stappen zetten. Bij de productie van bijvoorbeeld banken wordt er al rekening gehouden dat deze makkelijker uit elkaar gehaald moet kunnen worden, zodat textiel en hout weer hergebruikt kunnen worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe Ikea Nederland veroverde (en concurrent Mobell versloeg)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore