Economie

Kabinet: laat mensen pensioen opnemen voor aflossen hypotheek

02 februari 2019 12:33 Aangepast: 02 februari 2019 12:45
Met een lage rentestand is een huis financieren een stuk gemakkelijker. Beeld © ANP

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wil eind dit jaar een wetsvoorstel indienen waarin staat dat mensen hun pensioen moeten kunnen opnemen om bijvoorbeeld de hypotheekschuld af te lossen. Zo worden de woonlasten tijdens de pensionering lager.

Het voorstel staat in de Kamerbrief over de pensioenvernieuwing die de minister gisteren uitdeed. Eind vorig jaar klapte het overleg met vakbonden en werkgevers, het kabinet wil nu zelf doorgaan met de broodnodige vernieuwing van het pensioenstelsel. 

Maximum instellen ter bescherming 

Eén van die punten is meer keuzemogelijkheden. Daarom gaat onderzocht worden of het mogelijk is om een deel van het pensioenvermogen op te nemen op het moment dat iemand met pensioen gaat. Om te voorkomen dat mensen financieel in de knoop raken, wordt er wel een grens ingesteld van maximaal tien procent. 

De minister schrijft binnenkort met een brief te komen waarin de hoofdlijnen voor dit plan staan. De 'inzet is om in het vierde kwartaal van dit jaar met een wetsvoorstel te komen'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil koppeling pensioenleeftijd en levensverwachting onderzoeken

Behoefte met kanttekening

Het Centraal Planbureau kwam vorig jaar met een zogeheten achtergronddocument over de 'Effecten van meer keuzevrijheid bij pensioenuitkering'. Korte conclusie: er is behoefte aan en het kan.

Wel met een kanttekening: "Mensen kunnen worden verleid vervroegd meer pensioen op te nemen dan verstandig is." En: "Mensen kunnen met te optimistische rentes rekenen en om die reden vervroegd meer pensioen opnemen dan verantwoord is."

AOW en levensverwachting

Naast een flexibeler pensioen wil minister Koolmees ook onderzoeken of de koppeling tussen de AOW-leeftijd en de levensverwachting anders moet.

Nu is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting: elk jaar dat we langer leven, moeten we een jaar langer werken. Vooral voor mensen met een zwaar beroep gaat dat te hard, vinden de vakbonden. Het onderzoek dat Koolmees nu laat uitvoeren is dan ook een handreiking naar de bonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van