Ga naar de inhoud
Economie

Stank en afvalbergen: vrees voor milieucrisis bij harde brexit

Een boer uit Coxworld, Verenigd Koninkrijk. Kan hij straks zijn mest bergen? Beeld © Getty Images

Een harde brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder deal, kan zorgen voor enorme schade aan het milieu. Er wordt gevreesd voor afvalbergen, stank en een overschot aan mest.

Als er op 29 maart geen overeenkomst ligt tussen de EU en het VK, worden de exportvergunningen voor miljoenen tonnen afval waardeloos. Het Britse milieuagentschap EA vreest voor het ergste, want waar moet het afval dat niet in eigen land verwerkt kan worden dan heen? Ambtenaren buigen zich er nu over wat te doen, aldus de krant The Guardian, die documenten hierover heeft ingezien.

Stank en vervuiling grondwater

Naast bergen regulier afval dat niet meer over de grens verwerkt kan worden, is er nog een zorg: mest. EA is bang dat de export van runderen en lammeren door een harde brexit stil komt te liggen en dat boerderijen dan opeens zelf veel mest moeten bergen.

Dat kan tot stankoverlast leiden en vervuiling van grondwater. "Het kan allemaal heel snel heel akelig worden'', aldus een hoge Britse parlementariër, die anoniem wilde blijven, tegen de krant. "Er is sprake van paniek."

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: harde brexit kost elke Nederlander jaarlijks 164 euro

Crisiscentrum opzetten

Om de schade zoveel mogelijk te beperken, wil het EA een crisiscentrum inrichten met 5000 mensen. Dat zou halverwege deze maand al operationeel moeten zijn. Hoofd publieke dienstverlening John Manzoni liet eind vorige maand al weten dat er al 10.000 mensen (los van die 5000) zijn aangenomen om zich voor te bereiden op een harde brexit, maar 'helemaal voorbereid zullen we nooit zijn'. 

Het scenario van een scheiding zonder deal is niet heel onwaarschijnlijk. De Britse premier Theresa May krijgt de overeenkomst die ze wilde sluiten met de EU maar niet verkocht in eigen land. Ondertussen komt de scheidingsdatum steeds dichter bij en worden politici maar ook ondernemers die handelen met het VK steeds nerveuzer.

Kijker aan Z: Hoe wapen je je als bedrijf tegen de brexit?

19:44