Economie

Eindelijk cao-akkoord in de metaalindustrie

01 februari 2019 17:53 Aangepast: 01 februari 2019 17:54
Leden van het FNV tijdens een staking in de metaalindustrie, afgelopen jaar. Beeld © ANP

Na acht maanden onrust en staken is er een cao-akkoord in de metaalsector. Per vandaag krijgen de werknemers er 3,5 procent bij, per 1 augustus nog eens 58 euro bruto en per 1 januari volgend jaar nog eens 116 euro bruto. De bedragen zijn structureel.

De overeenkomst volgt op een maandenlange stakingsgolf bij tal van metaalbedrijven, zoals Fokker, VDL Nedcar en DAF. Vanochtend nog werd er bij sommige bedrijven, zoals bij Scania in Zwolle, gestaakt.

Naast de loonafspraken is ook besloten dat een deel van uitzendkrachten een vaste baan krijgt. Het gaat om 3000 uitzendkrachten. Er is ook afgesproken dat oudere werknemers korter kunnen gaan werken met behoud van pensioenrechten.

Principeovereenkomst

Volgens werkgeversorganisatie FME is, uitgaande van een gemiddeld cao-inkomen in de metaalindustrie, de verhoging in totaal 8,14 procent. De cao-overeenkomst loopt van 1 juni vorig jaar tot en met eind december 2020.

Het gaat trouwens nog wel om een principeovereenkomst. De achterban van vakbonden FNV, CNV, De Unie en VHP2 moet nog instemmen met het onderhandelingsresultaat.

Pittig

De totstandkoming van de nieuwe cao was misschien wel de meeste pittige van de afgelopen jaren. De relatie tussen de bonden en de werkgevers was op een bepaald moment dusdanig verpest dat er externe onderhandelaars bij moesten komen. Chipmachinefabrikant ASML overwoog zelfs om een eigen bedrijfscao op te zetten.

Werkgeversorganisatie FME geeft hoog op van een plan om medewerkers op te leiden en te ontwikkelen. Daarmee is 12 miljoen euro gemoeid. Bij FME zijn in totaal 2200 bedrijven aangesloten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van