Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Farmaceut Vertex sleept minister Bruins voor de rechter

01 februari 2019 12:00 Aangepast: 02 februari 2019 10:44
Farmaceut Vertex klaagt minister Bruno Bruins aan. Beeld © ANP

Farmaceut Vertex, vooral bekend van het peperdure medicijn Orkambi tegen taaislijmziekte, spant een rechtszaak aan tegen minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. De medicijnfabrikant is het niet eens met de manier waarop Nederland de maximumprijs voor het medicijn bepaalt.

De zaak spitst zich toe op de manier waarop Nederland de maximumprijs voor medicijnen bepaalt. In de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) staat dat de maximumprijs die fabrikanten van geneesmiddelen in Nederland kunnen vragen wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde maximumprijs in vier andere landen.

Een van die landen is het Verenigd Koninkrijk. Vertex maakt er bezwaar tegen dat voor de maximumprijs van Orkambi wordt gekeken naar het prijsniveau in het VK, omdat Orkambi niet wordt vergoed in dat land, zegt een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid. 

Conflict over prijzen

Al sinds het middel in 2016 op de markt kwam, is het Britse Zorginstituut verwikkeld in een strijd met Vertex om de prijs. Het medicijn wordt nog altijd niet vergoed, omdat het Zorginstituut het te duur vindt.

Ook in Nederland duurde het vanwege het prijsniveau lang voor het middel uiteindelijk werd opgenomen in het basispakket. De zaak die Vertex nu aanspant tegen het ministerie, heeft geen gevolgen voor de patiënt, zegt minister Bruins. Het ministerie ziet de zaak met vertrouwen tegemoet.

Minister Bruins heeft het verlagen van maximumprijzen tot een speerpunt in zijn beleid gemaakt. Zo baarde hij onlangs opzien door het openen van een nieuwe bereidingsruimte van een Haagse apotheker, die aankondigde dure medicijnen, waaronder Orkambi, zelf te willen gaan maken.

Maximumprijs

Vertex heeft er belang bij dat de maximumprijs in ons land zo hoog mogelijk ligt. Waar wij voor maximumprijzen kijken naar de gemiddelde prijs van vier andere landen, kijken maar liefst vijftien landen naar Nederland voor het bepalen van hun maximumprijs. 

Vertex was vanmorgen niet direct beschikbaar voor commentaar. De zaak tegen de minister dient eind februari bij het College van Beroep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van