Economie

Nederlandse quinoa-rassen gaan de hele wereld over

01 februari 2019 13:04 Aangepast: 01 februari 2019 15:52
Rens Kuijten Beeld © Dutch Quinoa Group

Quinoa kreeg in 2014 wereldwijde bekendheid als superfood uit de Andes, maar inmiddels gaan Nederlandse quinoa-rassen via de Dutch Quinoa Group de hele wereld over. "Door het op deze manier te doen, gaat productie hand in hand met lokale ethiek."

Of het nu gaat om koeien en melk, of graan en quinoa, voor boerenzoon Rens Kuijten (40) komt het allemaal op hetzelfde neer: duurzaam produceren van gezonde voeding. In 2001 probeerde hij voor het eerst quinoa op Nederlandse bodem te verbouwen.

"Dat was vooral hobbymatig, maar ik ben toen al wel in het product gaan geloven. Het is het meest voedingsrijke graan ter wereld", zegt hij in gesprek met RTL Z.

Nederlands klimaat en daglengtes

Na uitstapjes als diervoedingsadviseur voor boerenbedrijven en salesfuncties in de veterinaire farmacie, deed hij in 2012 een haalbaarheidsonderzoek om te kijken of er ook een markt was voor Nederlandse quinoa. Dat de Verenigde Naties 2013 tot het jaar van de quinoa uitriep, gaf Kuijten nog eens een extra stimulans.

In 2014 ging de Dutch Quinoa Group van start, met Wageningen University & Research als partner. "In Wageningen waren onderzoekers al sinds de jaren negentig bezig met het kruisen en ontwikkelen van quinoa-rassen om een ras te ontwikkelen dat goed in het Nederlandse klimaat en met onze daglengtes kan groeien."

Hype

De start van de Dutch Quinoa Group ging nog eens extra snel doordat het in 2014 als zogeheten 'superfood' een ware hype werd. Beroemdheden liepen ermee weg, bekende chefs lanceerden het ene na het andere recept met quinoa. "Daarmee hadden we de wind in de rug", vertelt Kuijten.

Inmiddels heeft de Dutch Quinoa Group 40 telers die naar verwachting in 2019 tussen de 200.000 en 300.000 kilo quinoa op de markt zullen brengen. "Het merendeel daarvan leveren we aan voedselproducenten. Maar om dichterbij de consument te staan, hebben we ook een eigen merk in de supermarkt: Lola Quinoa, waarbij 'lola' een afkorting is van 'lowlands'.”

Wachtlijst

Dutch Quinoa Group heeft een wachtlijst van Nederlandse boeren die ook quinoa willen telen. "Akkerbouwers willen graag meedoen. Maar omdat we hen afzetzekerheid willen bieden, kunnen we niet ieder verzoek inwilligen", zegt Kuijten. 

De Nederlandse rassen van Wageningen University & Research zijn inmiddels ook een exportproduct. "Het is niet ons doel om veel quinoa te verbouwen en dat vervolgens te verslepen. We zijn bezig wereldwijd regionale ketens op te zetten die Nederlandse rassen gebruiken en die wij ondersteunen. Wat dat betreft doen we momenteel meer aan dienstverlening dan aan productie", zegt hij. 

Lola Quinoa is ook in Nederlandse supermarkten te koop Lola Quinoa is ook in Nederlandse supermarkten te koop

Rassen gaan de hele wereld over

Die regionale ketens met Nederlandse quinoa-rassen zijn er al, bijvoorbeeld in Groot-Brittannië en Frankrijk, maar ook in Turkije, Argentinië en Zuid-Afrika. En binnenkort wordt er gestart in de Verenigde Staten, Canada en Israël.

"Ze gaan de hele wereld over. Ook vanuit Zuid-Amerika is er interesse omdat de rassen unieke eigenschappen hebben, waardoor de verwerking van het oogstproduct zonder gebruik van water kan worden gedaan. Daardoor gaan er nauwelijks voedingsstoffen verloren", zegt hij. 

Kuijten somt de voordelen op van deze manier van lokaal produceren. "De consument wil weten waar zijn product vandaan komt en of dat op een verantwoorde manier tot stand komt. Door het op deze manier te doen, gaat de productie hand in hand met lokale ethiek. Je weet als consument bijvoorbeeld dat er in Nederland geen kinderarbeid en uitbuiting aan te pas is gekomen. En dat de quinoa onder goede en veilige omstandigheden is verbouwd en geproduceerd."

Niet alleen voor jonge hoogopgeleide vrouwen

Dat quinoa als superfood niet meer zo’n hype is als in 2014 doet volgens Kuijten niets af aan de groei. "De markt blijft groeien, ook al is de hype voorbij. Het is niet meer een product dat alleen populair is onder jonge, hoogopgeleide vrouwen of mensen die glutenvrij eten. Quinoa komt nu ook op in China en Afrika."

Daarnaast is quinoa als ingrediënt inmiddels bijna net zo populair als spelt. "Er zijn broden en ontbijtproducten met quinoa en je kunt er pannenkoeken mee maken. Het is een veelzijdig graan en het komt in steeds meer voeding terug."

De ouders van Kuijten zijn heel erg trots. "Ze vinden het prachtig dat ik op deze manier kan ondernemen en avonturieren. Er is wat dat betreft helemaal geen kloof tussen wat zij als traditionele boeren doen en wat ik doe. Uiteindelijk hebben we allemaal een voorliefde om bij te dragen aan gezonde en gevarieerde voeding en duurzame voedselsystemen."

Nederlandse quinoa-rassen gaan de hele wereld over Nederlandse quinoa-rassen gaan de hele wereld over

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore