Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

'Vlees en vliegen duurder? Voer een btw in voor klimaatbelastende producten'

31 januari 2019 16:56 Aangepast: 31 januari 2019 20:34

Niet een CO2-belasting voor burgers of bedrijven, maar een nieuw soort btw is de heilige graal in de klimaatdiscussie, stelt Frans Rooijers, directeur van gerenommeerd onderzoeksbureau CE Delft. Die btw is net iets anders dan we kenden en moet hoog zijn bij producten met een hoge uitstoot, zoals een vliegticket of vlees, en juist laag bij duurzaam gemaakte producten.

Met zo'n klimaat-btw stimuleer je fabrikanten om op een duurzame manier (met weinig CO2-uitstoot) een product te maken, dan komt het product namelijk lekker goedkoop in de schappen. Aan de andere kant worden consumenten geprikkeld om duurzaam geproduceerde spullen en eten te kopen, die zijn immers het goedkoopst. 

Bij het interviewprogramma 'Z zoomt uit' legt hij uit hoe de hoogte van zo'n soort btw berekend zou worden. Een tomaat die in Nederland gemaakt is met veel aardgas kan bijvoorbeeld duurder worden dan zongerijpte tomaten uit Spanje. "Dat kan een factor 5 schelen." Al moet je natuurlijk ook de transportkosten doorbereken, zegt Rooijers over de klimaat-btw, die hij overigens VEK noemt (Vergoeding Externe Kosten).

'Vervuilende industrie betaalt weinig energiebelasting'

CE Delft schrijft in haar rapport over dit idee dat zo'n btw ook wel nadelen heeft. "Het belangrijkste nadeel is de extra administratie die van bedrijven wordt gevraagd. Ze moeten daarop ook worden gecontroleerd, om fraude te voorkomen."

Rooijers besprak in het RTLZ-programma ook hoe de vervuilende industrie tot nu toe profiteert van belastingvoordelen, zoals lage energiebelasting.  "De industrie betaalt heel weinig voor energie, in tegenstelling tot huishoudens." Tot nu toe is er vooral aandacht voor subsidies voor verduurzaming, terwijl het niet in rekening brengen van kosten bij vervuilende bedrijven natuurlijk ook geld kost.

Verschillende CO2-plannen

Er zijn tot nu toe meerdere voorstellen op tafel gekomen om vervuiling te belasten. GroenLinks wil bijvoorbeeld graag een CO2-belasting invoeren voor bedrijven. De opbrengst zou voor een flink deel moeten terugvloeien naar burgers, via hun energierekening, die recentelijk verhoogd is. 

Volgens CE Delft, en meerdere economen, is het juist beter om de opbrengst terug te laten vloeien naar bedrijven, om te voorkomen dat ze ten onder gaan aan de kosten en ze te helpen bij hun verduurzaming. Rooijers noemt zijn klimaat-btw 'een CO2-belasting voor consumenten'. De belasting komt dus niet via een energierekening, maar via producten in de schappen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van