Economie

Actiegroep bestrijdt wildgroei aan festivals: 'parken zijn van iedereen'

31 januari 2019 18:59 Aangepast: 31 januari 2019 18:59
Waar een park volgens de actiegroep voor bedoeld is. Beeld © ANP

Mogen er dit jaar nog wel grote evenementen worden georganiseerd in parken en op pleinen in Amsterdam, of wordt het een jaar vol rust en ruimte in de openbare ruimte? Actiegroep Mokum Reclaimed claimt dat laatste, maar volgens de gemeente komt daar niets van in.

Eind vorig jaar diende de actiegroep een vergunningsaanvraag in voor wat zij het 'meest duurzame festival van Amsterdam' noemen: 'Het jaar van park en plein'. De actiegroep vraagt van februari tot en met december 2019 voor alle pleinen en parken een evenementenvergunning voor vrijwel ieder weekend aan, zodat er geen echte evenementen kunnen plaatsvinden.

Twee keer per jaar is toch genoeg?

De parken hoeven niet alle dagen festivalvrij te zijn. "Koningsdag is het overal feest, dat moet ook kunnen. De Gay Pride is groot, maar is het daarna niet genoeg? Twee keer per jaar knallen, lekker gek doen, en misschien is dat wel een mooie grens", zegt Denise Eikelenboom van de actiegroep. "Ik gun iedereen zijn feestje, maar ik denk dat we daarover een serieuze discussie aan moeten gaan." 

De evenementen van de actiegroep zijn bedoeld om bewoners en bezoekers van Amsterdam ‘optimaal in staat te stellen om te genieten van de rust en ruimte’. Anders gezegd: geen muziek, geen bier, geen feest, maar debatten, excursies en kleinschalige wandelingen. Ruimte om te genieten van de rust van de parken. 

Wat vooral binnen moet gebeuren en niet in parken, volgens de actiegroep Wat vooral binnen moet gebeuren en niet in parken, volgens de actiegroep

130 dagen per jaar feest

Het is een ludieke zet van de actiegroep, die door het aanvragen van al die vergunningen hoopt de 'andere' evenementen te blokkeren. "Afgelopen zomer kon je de parken nauwelijks gebruiken", zegt woordvoerder Denise Eikelenboom. "Er was of een evenement, of de opbouw daarvan, of het gras was verpest en er lag troep van een evenement dat er was geweest."

Het is een klacht die vaker wordt gehoord in Amsterdam. In de hoofdstad waren er de afgelopen jaren ongeveer 130 dagen per jaar waarop er een muziekevenement met meer dan 2000 bezoekers plaatsvond. Dat is in lijn met de regelgeving.

Hoeveel evenementen mogen er plaatsvinden in Amsterdam?

Voor bijvoorbeeld het Westerpark geldt dat er 123 evenementen per jaar gehouden mogen worden. Dan gaat het om 10 evenementendagen voor maximaal 10.000 bezoekers, 23 dagen van 2000 of meer en 90 dagen voor evenementen met minder dan 2000 bezoekers. Afhankelijk van de aanvraag mag een evenement meerdere dagen duren.

Als we kijken naar de westkant van het Sloterpark mogen er vier evenementendagen zijn met meer dan 2000 tot 10.000 bezoekers, vier met 2000 of minder en zes kleinere. Dan mag in totaal een kwart van het totale park of de openbare ruimte gebruikt worden.

Dat betekent niet dat er ook zoveel evenementen worden georganiseerd op alle terreinen, maar dat het in principe zou kunnen. De regels van alle evenemententerreinen in de stad staan hier aangegeven

'Openbare ruimte moet openbaar blijven'

De bovenstaande regelgeving is precies waar het wringt bij Mokum Reclaimed. "Die openbare ruimte is van jou en mij, die wordt van ons belastinggeld onderhouden. Als je dat afsluit, kunnen wij er geen gebruik van maken. De stad wordt voller en dichter bebouwd, dus die parken als longen van de stad zijn hard nodig. Het is raar dat in sommige parken 100 evenementen per jaar plaats mogen vinden." 

Niets meer daarvan, zegt Mokum Reclaimed. Rondom de hittegolf vorig jaar was het Sloterpark een tijd afgesloten voor de opbouw van Loveland. "Voor een event van twee dagen. Dat kan nooit de bedoeling zijn, parken zijn er voor frisse lucht en om in te spelen", zegt Eikelenboom. "Dit jaar heeft Loveland pech, want wij hebben voor 10 en 11 augustus de vergunning al."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Festivals vervuilen': GGD waarschuwt voor fijnstof

Wel een vergunning, geen vergunning?

Met dat laatste is gemeente Amsterdam het niet eens. Mokum Reclaimed maakte gisteren vrolijk bekend dat de vergunning voor al hun park- en pleinvriendelijke evenementen 'van rechtswege' verleend is. Dat betekent dat Amsterdam te laat gereageerd heeft, en de vergunning 'stilzwijgend' is verleend.

"Maar dat is niet het geval", zegt Julia Drissen van de gemeente. Volgens Drissen kan een evenementenvergunning sowieso niet van rechtswege verstrekt worden en staat er in de regels een uitzondering daarvoor. "De vergunning is niet verstrekt. We hebben de aanvraag in behandeling genomen en geconcludeerd dat er geen vergunning nodig was."

Dat betekent concreet dat Mokum Reclaimed de evenementen van de gemeente wel mag organiseren, maar dat andere evenementen niet worden geweerd. "Dat kan gebeuren naast de andere activiteiten in het park", zegt Drissen.

De rechter mag het zeggen

Dat is nou precies niet waar Mokum Reclaimed de vergunning voor heeft aangevraagd. Volgens de actiegroep doorloopt de gemeente niet de juiste vergunningprocedure. "Vanaf dag 1 zijn wij niet serieus genomen. Ik vind het droevig, moet dit nou zo?", vraagt Eikelenboom.

Volgens de gemeente is de volledige procedure goed doorlopen en is er daarna welbewust voor gekozen om geen vergunning te verstrekken. Maar volgens de jurist van Mokum Reclaimed zit het anders in elkaar. "We hebben de gemeente gesommeerd om morgen de vergunning alsnog te verstrekken, anders gaan we naar de rechter om dit af te dwingen", belooft Eikelenboom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van