Economie

Aandeel Facebook door het dak: beleggers blij met cijfers

31 januari 2019 16:11 Aangepast: 31 januari 2019 16:13
Beeld © Getty

Ondanks alle ophef in het afgelopen jaar blijft Facebook groeien alsof er niets aan de hand is. De indrukwekkende kwartaalcijfers worden op de beurs bijzonder goed ontvangen: het aandeel Facebook schoot omhoog bij de opening op Wall Street.

Direct na opening van de beurzen op Wall Street steeg het aandeel Facebook met meer dan 11 procent, tot zo'n 167 dollar per aandeel. 

Het is een duidelijke reactie op de indrukwekkende groeicijfers die het bedrijf gisteren onthulde. Analisten lijken het dan ook met elkaar eens: Facebook blijft doorgroeien en er zijn geen aanwijzingen dat dat snel zal veranderen. 

De verwachtingen zijn dan ook dat Facebook te conservatief is met de eigen verwachtingen voor het lopende kwartaal. 

Miniatuurvoorbeeld
Plus plus plus

Facebook groeit door, alle schandalen ten spijt

Winst stijgt 60 procent

In het vierde kwartaal groeide de omzet van Facebook met 30 procent tot 16,91 miljard dollar. De winst (6,9 miljard) steeg met 60 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Ook het aantal maandelijkse gebruikers groeide naar 2,32 miljard. Dat lijkt erop te wijzen dat de grootste groep gebruikers niet zo veel waarde hecht aan alle ophef rond het bedrijf, als vooraf werd gevreesd. 

De kwartaalcijfers werden gisteren nabeurs bekend gemaakt. In de nabeurshandel steeg het aandeel ook al. 

Nog niet op het oude niveau

Alle schandalen in het afgelopen jaar, raakten Facebook wel. Even leek het erop dat gebruikers het sociale netwerk de rug toekeerden: ook in Nederland zouden zo'n 240.000 gebruikers hun account hebben verwijderd. Maar wereldwijd gezien heeft dat nauwelijks impact. En belangrijker: de omzet en winst, vrijwel volledig afkomstig uit advertenties, blijven groeien.

Toch werden beleggers onrustig en dook het aandeel Facebook halverwege het jaar onderuit, na teleurstellende cijfers. Het aandeel schoot met 19 procent omlaag en bleef verderop in het jaar dalen. Over heel 2018 werd het aandeel 25 procent minder waard, tot 131 dollar per aandeel. 

Door de stijging vandaag wordt iets van die daling goedgemaakt, maar het niveau van 20 juli (209,94 dollar) is nog een eind weg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`