Ga naar de inhoud
Economie

'Canadese investeerder Brookfield aast op kwakkelend KPN'

De Canadese investeerder Brookfield zou overwegen een bod uit te brengen op telecombedrijf KPN. Dit meldt Bloomberg vandaag op basis van bronnen. De koers van KPN schiet omhoog.

De investeerder zou verkennende gesprekken hebben gevoerd met een Nederlands pensioenfonds over een gezamenlijk bod op KPN. Er zou nog geen toenadering zijn gezocht tot KPN zelf en een definitief besluit is nog niet genomen door Brookfield.

Een woordvoerder van KPN wil geen commentaar geven. "We gaan nooit in op geruchten in de markt", aldus een woordvoerder. Ook Brookfield en de grote Nederlandse pensioenfondsen ABP en PGGM zien af van commentaar.

Koers schiet omhoog

Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden beleggers enthousiast op het gerucht. De koers sprong om 12.45 uur omhoog, met een plus van 8,5 procent.

Gisteren zei beurscommentator Durk Veensta in RTL Z Voorbeurs naar aanleiding van de zwakke jaarcijfers van KPN nog, dat het bedrijf zich mogelijk zou moeten voorbereiden op een fusie of overname

Grote stap voorwaarts

KPN is volgens Veenstra vooral bezig met kostenbesparingen, in plaats van een groeistrategie. "Als ze niet meer mensen kunt verleiden om internet af te nemen of mobiel te bellen, dan moet KPN zich misschien wel gaan klaarmaken voor een grote stap voorwaarts, zoals een fusie of een overname", aldus de beurscommentator. Hij sloot niet uit dat KPN zelf overgenomen wordt.

Analist Bob Homan wees erop dat KPN een beperkte omvang heeft, en alleen in Nederland zit.

Politieke inmenging

Volgens analist Corné van Zeijl  van vermogensbeheerder Actiam zou er wel waarheid in het gerucht kunnen zitten. "Het wordt gebracht door een goede bron, en er wordt ook een specifieke naam genoemd."

Van Zeijl zegt verrast te zijn, maar zou wel snappen waarom KPN wordt genoemd als overnamekandidaat. "Het bedrijf zit in één land, en kent relatief weinig politieke inmenging. Een overname van France Télécom of Telecom Italia zou veel lastiger zijn."

Ook wijst hij erop dat KPN de stal op orde heeft. "Het bedrijf is afgelopen jaren voorzichtig geweest met investeringen en heeft geen schulden. Het staat er dus schoon en netjes bij. Wat beursrendement betreft, ging KPN afgelopen vijf jaar gelijk op met haar Europese branchegenoten." 

Dealmaker Brookfield

Brookfield is een Canadese investeringsmaatschappij, die in 1899 betrokken was bij de start van een Braziliaans nutsbedrijf, dat dertien jaar later een notering kreeg aan de beurs van Toronto.

Ook tegenwoordig  is de investeerder bij grote deals betrokken, zoals de bouw van een wolkenkrabber van 2 miljard dollar op Manhattan. Recent deed het bedrijf enkele overnames in de telecomsector, zoals datacenters van AT&T en een Iers kabelbedrijf. In Frankrijk bezit het een datanetwerk met 7000 zendmasten en 5000 kilometer kabel.

Mexicanen

Een overnamebod zou niet de eerste keer zijn dat KPN met interesse van kopers te maken krijgt. In 2013 zat branchegenoot América Móvil van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim achter het Nederlandse telecombedrijf aan.

De Mexicanen bouwden een flink aandelenpakket op, maar slaagden er uiteindelijk niet in KPN volledig te kopen. De overnamepoging leidde tot veel politieke onrust, als gevolg van de vrees dat kritieke Nederlandse infrastructuur in vreemde handen kon komen. América Móvil bezit nog steeds ruim 16 procent van de aandelen van KPN.

Adjunct-directeur Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters zegt tegen persbureau ANP dat het vooral van de intenties van Brookfield afhangt, of een eventueel bod kans van slagen zou hebben. Als het bedrijf wil investeren in de groei van KPN, zou die kans groter zijn dan als het vooral aan het telecombedrijf wil verdienen.