Het polderoverleg over de toekomst van Schiphol is gecrasht. Voorzitter Hans Alders van de omgevingsraad is er niet in geslaagd om omwonenden, lokale bestuurders en de luchtvaartsector zelf op één lijn te krijgen.
Schiphol zit al enige tijd aan zijn plafond, qua aantal vluchten. Omwonenden en lokale bestuurders wilden tot en met 2023 geen verdere groei, terwijl KLM en Schiphol dat wel wilden.
"Dit betekent een pas op de plaats", zegt Alders na de bekendmaking. Volgens de adviseur is vastgesteld dat alle partijen zo’n verschil van opvatting hebben, dat het niet mogelijk is om een advies uit te brengen aan minister Cora van Nieuwenhuijzen over Schiphol.

"De partijen staan echt recht tegenover elkaar en het is niet gelukt om bruggen te slaan", concludeert Alders. Een 'finaal voorstel' werd niet geaccepteerd. "Dus ik kan geen advies uitbrengen. Wat ik wel zal doen, is de minister uitvoerig informeren over alles wat zich de afgelopen tijd heeft afgespeeld."
Omwonenden waren verbijsterd over het verhaal dat Alders, de belangrijkste kabinetsadviseur als het gaat om luchtvaart, minister Cora van Nieuwenhuijzen zou hebben geadviseerd om 10.000 extra vluchten toe te staan vanaf 2020 tot 2023.
Polderoverleg mislukt
De omwonenden wilden, zeker tot aan de herindeling van het luchtruim in 2023, geen extra vluchten. Volgens de omwonenden volgde Alders met het concept-advies de wens van de luchtvaartbranche. Het polderoverleg was mislukt, stelden zij.
In 2008 lukte het nog wel om met alle partijen tot gezamenlijke afspraken te komen over de groei van het vliegverkeer op Schiphol. Toen werd aan de zogenoemde Alders-tafel afgesproken dat het aantal vluchten tot 2020 beperkt zou blijven, tot maximaal 500.000 starts en landingen.
Alders concludeert nu dat het denken over de luchtvaart is veranderd in Nederland. "Het draagvlak dat er mogelijk nog was, glipt weg. De klimaatdiscussie brengt ook nog hele nieuwe vragen mee. In 2008 wilde iedereen meewerken aan het advies, maar we zitten nu in een andere periode en bestuurlijke tijdsgeest."
Keuze aan kabinet
Dat het nu niet is gelukt, komt volgens de omwonenden omdat Schiphol te weinig heeft gedaan om de overlast te beperken. "De omgeving wil eerst een aantal verbeteringen doorgevoerd zien. Zo moet het aantal vliegtuigbewegingen in de nacht moet worden teruggebracht van 32.000 naar 29.000. Daarnaast willen zij aanscherping van de regels waardoor de luchtvaartsector minder vaak de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan kunnen inzetten", zegt Alders.
Het mislukken van de opdracht zorgt ervoor dat het kabinet zelf een keuze moet maken over wat te doen met de toekomst van Schiphol. Het betekent niet het einde van de omgevingsraad. Mogelijk wordt er doorgepolderd, maar Alders zal daar geen rol meer in spelen.
