Ga naar de inhoud
Economie

Onrust op de financiële markten toegenomen na brexitstemming

De Britse premier Theresa May. Beeld © EPA

Met de brexitstemming van gisteren is de onrust op de financiële markten verder toegenomen. De koers van het Britse pond viel direct na de stemming met een half procent.

Wat nu?

Dat was de grootste koersval dit jaar. De reden voor het wegvallen van het vertrouwen in het pond was dat het Britse parlement tegen de optie stemde om uitstel van de brexit met 3 tot 9 maanden mogelijk te maken.

Ondertussen kreeg May in het Britse parlement veel vragen over wat ze nu gaat doen. May bleef er nog vaag onder. Brussel maakte al duidelijk dat er weinig te bespreken is, ook al heeft May nu mandaat van het parlement om te praten over de backstop.

"Ze hadden al veel eerder kunnen bedenken dat May terug naar Brussel moet", zegt correspondent Melle Garschagen. "Iemand aan de Britse zijde van de onderhandeling vertelde me dat de Britten al zes tot negen maanden geleden tegen de EU hebben gezegd: dwing ons niet tot die backstop, dat krijgen we nooit door het parlement."

De strategie lijkt hopeloos, maar is mogelijk de enige manier om uit de impasse te komen. De kans op een deal met Labour is klein, en met deze strategie blijft de Conservatieve partij in ieder geval bijeen, ziet Garschagen.

Doet Brussel de deur open?

Ondertussen verwacht de correspondent dat May de komende weken toenadering zal zoeken tot Ierland. "De 27 lidstaten samen zijn sterk, maar na het Verenigd Koninkrijk hebben de Ieren het meest te verliezen bij een no deal, omdat de twee economieën zo nauw verweven zijn. Als het Verenigd Koninkrijk genoeg druk uitoefent wil Ierland misschien toch meebewegen", denkt Garschagen.  

Voor nu wordt er eerst nog gepraat, daarna vertrekt May naar Brussel. "Als iemand daar de deur opendoet tenminste", zegt Garschagen. Op 13 februari wordt de - al dan niet aangepaste - brexitdeal opnieuw voorgelegd aan het parlement.

RTL Z Nieuws 15:00 uur /18

09:42

Voorraad aanleggen en klaarmaken voor ergste scenario

"Als ze dan met lege handen staat komen alle opties weer op tafel", zegt Garschagen. "De no deal, uitstel van brexit, een tweede referendum. Dan moet er iets nieuws komen. Voor een referendum is nu maar een kleine minderheid, maar hoe groter de chaos, hoe groter de kans dat politici denken: we moeten zo snel mogelijk van die brexit af."

Ondertussen bereiden bedrijven en burgers zich voor op een brexit zonder deal. Eerst nog vanuit de theoretische mogelijkheid dat het zou kunnen, inmiddels omdat de kans steeds groter wordt, zegt Garschagen. Meer dan 250 bedrijven overwegen om de activiteiten naar Nederland te verplaatsen. Bedrijven aan beide kanten van het kanaal zijn voorraden aan het aanleggen en pakhuizen zitten vol met medicijnen en goederen. 

Airbus-ceo
Lees ook:
Airbus-ceo is het beu: dreigt uit VK te vertrekken door 'schandalige brexit-gekte'

RTL Z's EHBB: Eerste Hulp Bij Brexit

02:32
Dit is een artikel van