Economie

Plan voor vijf maanden proeftijd voor werknemers sneuvelt

30 januari 2019 10:41 Aangepast: 30 januari 2019 13:19
Minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld © ANP

De proeftijd bij vaste contracten zou naar vijf maanden gaan, maar na forse kritiek van vakbonden, experts en de oppositie houdt de coalitie het nu ook liever op twee maanden. Ze zijn bang dat een langere proeftijd door werkgevers gebruikt zal worden als nieuwe vorm van een tijdelijk contract.

Dat laten coalitiepartijen weten aan onze Haagse redactie. Morgen wordt er gedebatteerd over het plan van minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar de coalitiepartijen laten weten dat zij de invoering van een 'proeftijd XL' zullen afraden.

'Uitgesproken slecht plan'

Meteen na de bekendmaking van Koolmees' nieuwe arbeidsmarktwet, voluit Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) genoemd, was het belangrijkste kritiekpunt dat het plan de mogelijkheid gaf aan werkgevers om de lange proeftijd in te zetten als een nieuwe vorm van een tijdelijk contract.

Het zorgt voor een lange periode van onzekerheid, de kans op misbruik is erg groot en daarmee is het een uitgesproken slecht plan, zeiden arbeidsmarktexperts in de Tweede Kamer begin december.

Makkelijker ontslaan

Dat de Tweede Kamerfracties van de coalitiepartijen hun steun voor dit onderdeel niet willen geven, betekent niet dat het hele wetsvoorstel van tafel gaat.

Maatregelen uit het wetsvoorstel, zoals het makkelijker ontslaan van werknemers en de mogelijkheid om meer tijdelijke contracten aan te bieden blijven overeind. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemers boos op arbeidswet: 'Als de zon schijnt wil ik mensen inhuren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van