Economie

Omwonenden Schiphol verbijsterd over groeiadvies Alders

30 januari 2019 07:47 Aangepast: 30 januari 2019 10:30
Hans Alders in het Tweede Kamergebouw. Beeld © ANP

Als het aan Hans Alders ligt, mag luchthaven Schiphol verder groeien. De belangrijkste adviseur van het kabinet op het gebied van luchtvaart zou volgens omwonenden minister Cora van Nieuwenhuizen hebben geadviseerd 10.000 vluchten extra toe te staan vanaf 2020 tot 2023.

Dat staat haaks op de wens van omwonenden, die totdat het luchtruim in 2023 opnieuw is ingedeeld, geen extra vluchten meer willen van en naar Schiphol. Ze zijn dan ook verbijsterd, melden ze in een persbericht. 

Belangrijk advies

Volgens hen negeert Alders in een concept-advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen de conclusies van de verschillende belangengroepen rondom eventuele groei van Schiphol. Met zijn advies volgt Alders de wens van de luchtvaartbranche, waarmee het polderoverleg volgens de omwonenden mislukt is. 

Het gaat om de Omgevingsraad Schiphol (ORS) waar omwonenden, overheden, het bedrijfsleven, milieugroepen, Schiphol en vliegmaatschappijen in zitten. Het College van Advies van dit overlegorgaan komt vandaag met een langverwacht - en vertraagd - advies over de toekomst van Schiphol. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoofdrolspelers in dossier Schiphol hebben zelf nauwelijks last van vliegverkeer

Vluchtplafond

Dat is niet zomaar een advies: op dit moment zit de luchthaven tegen het vluchtplafond van 500.000 vluchten per jaar aan. De luchthaven en vliegmaatschappijen willen graag meer vluchten, omwonenden zijn daar tegen en zouden het liefst zien dat er minder wordt gevlogen van en naar de luchthaven. 

Als er geen eensgezind advies komt, dat vanavond om 19 uur bekend wordt gemaakt, moet minister van Infrastructuur en Waterstaat Van Nieuwenhuizen (VVD) een besluit nemen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Minutieus uitgekiend': dit verdient topambtenaar Alders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van