Ga naar de inhoud
Economie

Ministerie hard op vingers getikt om it-project Kustwacht van 45 miljoen

Een schip van de Kustwacht in de Eemshaven. Beeld © ANP

Er deugt maar weinig van de aanpak van het ministerie van Defensie bij een nieuw it-systeem voor de Kustwacht. De keurmeester van it-projecten BIT heeft forse kritiek op de aanpak van het project, waarvoor 45 miljoen euro is uitgetrokken.

Het onafhankelijke Bureau ICT-toetsing (BIT) checkt of overheidsprojecten waar ict bij komt kijken met een waarde van meer dan 5 miljoen euro wel kans van slagen hebben.

Het heeft 'ernstige bezwaren' tegen de aanpak, meldt het in een advies dat tot dusver onopgemerkt is gebleven.

Eén systeem 

Het is dan ook niet zomaar een it-project: de systemen waar de Kustwacht mee werkt, zijn aan vernieuwing toe en moeten beter met elkaar verbonden worden. Nu staan veel van die systemen los van elkaar, wat juist op de momenten dat het er voor de Kustwacht om spant voor extra werkdruk zorgt.

Om dit op te lossen wordt bij Den Helder een nieuw onderkomen gebouwd en worden twee onderdelen van de Kustwacht samengevoegd. Het gaat om een Coördinatie en Communicatie Centrum (CCC), dat onder meer de zoek- en reddingsacties coördineert, en een Maritiem Informatie Knooppunt (MIK).

Dat onderdeel levert informatie aan bijvoorbeeld de douane of de NVWA die toezicht houdt op de zeevisserij.

Fiasco
Lees ook:
Fiasco Rijkswaterstaat: schepen van 26 miljoen kunnen niet overal varen

Bijna honderd miljoen

Voor een betere aansturing worden de twee onderdelen samengevoegd. Zo kan de Kustwacht alle partijen die afhankelijk zijn van informatie over de situatie op de Noordzee beter aansturen. Daarbij speelt ook de aanstaande brexit mee, net als het snel groeiende aantal windmolens op zee.

Het ministerie van Defensie, dat financieel verantwoordelijk is voor de Kustwacht, heeft daarom in totaal 97 miljoen euro uitgetrokken voor dit project. Dat is in 2017 gestart en moet in maart 2022 klaar zijn.

Onafhankelijk advies

Hiervan is 45 miljoen euro bestemd voor het bouwen van één systeem waarmee vijf verschillende toepassingen kunnen worden bediend. Die vijf applicaties moeten ook allemaal vervangen worden, wat Defensie in één keer wil doen.

'Onverstandig'

Het plan om een systeem te bouwen dat gekoppeld wordt aan vijf nog te kopen applicaties is 'onverstandig en risicovol'. En dat is niet het enige bezwaar van BIT: ook 'andere urgentere knelpunten' komen door deze aanpak in de knel.

Dat blijken niet zomaar knelpunten: het gaat om het versimpelen van de communicatie tussen verschillende instellingen die de Kustwacht aanstuurt. In geval van nood, communiceert de Kustwacht met boten, vliegtuigen en helikopters met de marifoon, maar met reddingsmaatschappij KNRM per telefoon. Dat hier nog geen oplossing voor is in dit project 'verrast' het BIT.

Begroting 'onduidelijk'

Het BIT waarschuwt verder dat ook de begroting voor het project onduidelijk is. Het is een grote pot geld van 45 miljoen, die voor een periode van 15 jaar bedoeld is. Door dit niet per deelproject uit te splitsen zijn er 'onvoldoende mogelijkheden' om in te grijpen bij financiële tegenvallers. Dat zou wel moeten, adviseert BIT.

De organisatie adviseert om het project op een totaal andere manier aan te pakken. Het overkoepelende bedieningssysteem wordt afgeraden, net als het in één keer aanschaffen van vijf nieuwe applicaties. In plaats daarvan kan beter begonnen worden met het vervangen van één applicatie, dit jaar al.

Ministerie wijzigt plannen

Het ministerie van Defensie neemt de 'kritiek ter harte' en wijzigt de aanpak 'op een aantal essentiële punten', waarbij het de belangrijkste adviezen van BIT overneemt.

Wat het nieuwe plan voor financiële consequenties heeft, is nog niet duidelijk, meldt het ministerie aan RTL Z. Tot nu toe is 4,5 miljoen euro van het budget uitgegeven, maar of dat voor niets is geweest, kan een woordvoerder niet direct zeggen.

Eventuele tegenvallers zullen binnen de begroting van 161 miljoen euro voor de Kustwacht worden opgevangen, schrijf staatssecretaris Barbara Visser (VVD) aan de Tweede Kamer.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet verbreekt financiële afspraak om laatste drie JSF's te kopen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van