Economie

Griekenland mag weer geld lenen op eigen kracht. Wie durft?

29 januari 2019 13:20 Aangepast: 29 januari 2019 20:35

Een belangrijke test voor de Grieken: vandaag probeert de overheid geld te lenen. Dit keer op eigen kracht en niet uit een Europees noodpakket. Het is de eerste keer sinds het land op eigen benen staat.

Na een periode van acht jaar stopte afgelopen zomer de Europese noodsteun aan Griekenland. Verschillende keren moesten landen gezamenlijk de Grieken met vele miljarden te hulp schieten. Sinds augustus mag Griekenland het weer zelf doen en heeft het niet het Europese vangnet.

De inzet is een lening van 2 miljard euro, voor een periode van vijf jaar tijd. Geld dat gebruikt moet worden voor uitgaven, zoals overheidssalarissen en aflossingen op andere leningen.

Goede testcase

Volgens persbureau Bloomberg heeft de Griekse regering banken ingehuurd en probeert het vandaag het staatspapier aan de man te brengen. Het is gelijk een goede testcase: wie durft het aan met de Grieken? "Ik denk wel dat er animo onder investeerders is", zegt ING-econoom Bert Colijn.

Volgens hem hebben ze nog wat geld van Europa achter de hand en dat biedt wat zekerheid, maar is het moment er nu ook echt naar. "Ze hebben de ergste politieke zorgen achter de rug. Het gaat daarnaast economisch redelijk, dus ik snap het moment wel."

Groot experiment

Griekenland komt echter wel van ver. Het gaat 'redelijk', maar het land heeft nog steeds grote problemen. Er is onder druk van de geldschieters hard ingegrepen.

In het Griekse pensioenstelsel en in de sociale zekerheid. Ook gingen de belastingen omhoog. Daarnaast zit een vijfde van alle Grieken werkloos thuis. Jongeren hebben het het meest zwaar: daarvoor zit ruim 40 procent zonder baan.

Professor corporate finance Jaap Koelewijn, van Nyenrode Business Universiteit, denkt wel dat er interesse is voor de Grieken. "Vooropgesteld: dit is een groot experiment.

Met die 2 miljard zetten ze klein in en daarmee testen ze de markt. Daardoor zullen ze een rondje hebben gebeld: wie doet er mee? Ze zullen echt wel een idee hebben wie er interesse hebben, voordat ze deze stap zetten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gewone Griek nog steeds in crisis: leven van 70 euro per maand

Agressieve kopers

Dat zullen dan de 'agressieve beleggers' zijn, die meer risico durven te nemen. "Ik kan me voorstellen dat het niet de pensioenfondsen zijn", aldus de professor. Hij denkt aan grote instellingen die azen op het staatspapier.

Griekenland heeft een flinke staatsschuld die alleen maar is gegroeid. Ze leenden 250 miljard euro van de Europese landen, nog bijna 50 miljard euro daar bovenop kwam van het IMF.

De verwachting is dat ze pas rond 2060 alles hebben terugbetaald. De lening van vandaag is pas de eerste nieuwe stap, er komen nog meer momenten aan dat de Grieken opnieuw 'de markt op moeten', dus geld moeten lenen.

Vraag of alles terugkomt

"Met grotere bedragen wordt het lastiger", voorspelt Colijn. "De verwachte economische neergang gaat reflecteren op Griekenland. De vraag is wat de wereldwijde groei gaat doen. Daardoor kan het lastiger zijn voor de Grieken om grotere tranches aan geld binnen te halen, als de economie wereldwijd tegenzit." 

Toch wijst Colijn op het belangrijkste wapenfeit van vandaag: de zelfstandigheid. "Om Italië maken we ons ook zorgen om de enorme staatsschuld. Toch kunnen de Italianen zelfstandig lenen. Dat konden de Grieken jarenlang niet, het vertrouwen was compleet weg. De stap van vandaag is een belangrijke op weg naar een normaal en zelfstandig Griekenland."

Koelewijn zegt dat we eerst moeten afwachten. "Dit is een lakmoesproef. Als dit vlot gaat, kan je meer plaatsen. Griekenland is de afgelopen jaren min of meer geholpen, nu moeten ze het zelf doen. Je weet alleen nooit of ze uiteindelijk ook echt alles kunnen terugbetalen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van