Economie

VS gebruikt olie-export als drukmiddel op Venezuela

29 januari 2019 08:56 Aangepast: 29 januari 2019 12:09
Olietanks van PdVSA in El Tigre, Venezuela. Beeld © Getty Images

De VS gebruiken olie als drukmiddel om de Venezolaanse president Nicolas Maduro tot aftreden te dwingen. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft sancties ingesteld tegen staatsoliebedrijf PDVSA en de centrale bank van het land.

De sancties tegen de oliemaatschappij zijn bedoeld om Maduro te dwingen zijn plaats af te staan aan parlementsvoorzitter Juan Guaidó. Die heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-president en eist nieuwe verkiezingen.

Tegoeden bevroren

Onder de sancties die minister van Financiën Steven Mnuchin gisteravond bekendmaakte is het verboden voor Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met het Venezolaanse bedrijf. Alle inkomsten voor het bedrijf die via de VS lopen, worden geblokkeerd.

De opbrengsten van olie zijn een belangrijke bron van inkomsten voor het land dat er economisch erg slecht voorstaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Venezuela naar Venlo: Nederlandse importeur vluchtte terug

Meteen afrekenen

Maduro reageert getergd op de sancties van de VS. Volgens de zittende president proberen de VS op slinkse wijze Citgo, een dochter van PDVSA, in te lijven. Dit bedrijf is gevestigd in de Texaanse stad Houston.

De Venezolanen zouden ook al een oplossing hebben gevonden om de sancties te omzeilen, meldt Reuters. Schepen die olie komen laden die bestemd is voor de Amerikaanse markt, moeten hun lading eerst afrekenen, voordat ze de haven mogen verlaten.

Olieprijs

De olieprijs zal waarschijnlijk niet enorm stijgen door de nieuwe Amerikaanse sancties, zegt Hans van Cleef, energie-analist van ABN Amro. "De productie van Venezuela is in de afgelopen jaren al gigantisch gedaald, dus hoeveel lager kan het nog?"

Toch gaat het land de sancties wel voelen, de VS koopt ongeveer de helft van de Venezolaanse olie op. Grote vraag is waar het land die nu kwijt kan: "China of India zou kunnen, maar dat is wel ver weg. Maar goed, als je niks verkoopt, krijg je sowieso niks binnen", zeg Van Cleef.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van