Economie

Ministerie van Financiën maakt btw-blundertje met kantine-uitgaven

28 januari 2019 14:44 Aangepast: 28 januari 2019 16:57
Beeld © iStock

Het lage btw-tarief is per 1 januari verhoogd van 6 naar 9 procent, het zal niemand ontgaan zijn, maar ergens heeft een ambtenaar zitten slapen. In een aftrekregeling voor kantinemaaltijden stond per abuis nog het oude tarief.

Dat maakt het Ministerie van Financiën vandaag bekend. De fout wordt met terugwerkende kracht hersteld, schrijft het ministerie.

Kantineaftrek

Het gaat om een regeling waardoor ondernemers de betaalde btw op eten, drinken en kantinemateriaal mogen aftrekken als zij hun werknemers tegen een gereduceerd tarief of gratis eten en drinken aanbieden.

Als medewerkers tot 227 euro per jaar aan voedselvoordeel krijgen van hun baas, dan mag de werkgever de betaalde btw over de inkoopkosten daarvan aftrekken van de belasting. Anders dan de meeste bedrijfskosten, mogen deze specifieke kosten niet zonder meer worden afgetrokken van de btw die een ondernemer afdraagt.

Foutje

Maar door een foutje was het ministerie vergeten om bij de tariefsverhoging het percentage in het wetsartikel over de kantineaftrek te wijzigen. Het gevolg: ondernemers zouden slechts 6 procent mogen aftrekken, in plaats van de 9 procent die zij hebben betaald.

Die fout is nu dus gespot en wordt hersteld. Dat levert trouwens voor niemand een probleem op: de btw op kantine-uitgaven mag namelijk het hele jaar gewoon afgetrokken worden, aan het eind van het jaar wordt dan berekend of het afgetrokken bedrag daadwerkelijk binnen de perken is gebleven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore