Ga naar de inhoud
Economie

Winst maken op ABN Amro wordt onmogelijk

Het wordt vrijwel onmogelijk voor de staat om nog winst te maken op ABN Amro. Het beursfonds, dat sinds een paar maanden genoteerd staat in de AEX, verloor dit jaar al ruim 17 procent.

Daarmee is ABN het op één na slechtst presterende fonds in de Amsterdamse hoofdindex. Alleen uitzendbureau Randstad doet het, met een min van 20 procent, nog beroerder.

Sinds ABN Amro in november vorig jaar naar de beurs ging is het aandeel met zo'n zeven procent gedaald. het noteert op dit moment 17,09 euro.

Strop voor beleggers, strop voor de staat

Dat is 66 cent minder dan de introductiekoers en zelfs 1,09 euro minder dan de openingskoers op de dag van de beursgang.

Dat is voor beleggers die het aandeel hebben gekocht een strop, maar zeker ook voor de staat. Vanaf deze week mag de overheid namelijk het verkopen van aandelen weer hervatten.

Zes maanden wachten

In eerste instantie werd 22 procent van de aandelen naar de beurs gebracht. Daarbij is afgesproken dat de staat zeker zes maanden zou wachten met de tweede pluk aandelen. Die zes maanden zijn nu om, maar het is maar zeer de vraag of dit een goed moment is om nieuwe aandelen te verkopen.

Als Nederland namelijk nog winst zou willen maken op ABN, dan zou het restant van de aandelen verkocht moeten worden tegen een gemiddelde prijs van ruim 24,60 euro. Ieder aandeel dat voor minder van de hand wordt gedaan, maakt het moeilijker om uiteindelijk quitte te spelen, of zelfs winst te maken.

Onwaarschijnlijk

Dat scenario is op dit moment dan ook zeer onwaarschijnlijk geworden. De koers zou maar liefst 44 procent moeten opveren, om dit mogelijk te mogelijk te maken.

Op dit moment lijdt de Nederlandse belastingbetaler een virtueel verlies op ABN Amro van 5,5 miljard euro. Dat komt neer op bijna 720 euro per huishouden.

Dit is een artikel van