De risico's van handelsoorlogen, politieke confrontaties tussen wereldmachten en cyberaanvallen nemen het meest toe dit jaar. Dat is de verwachting van risicobeheerder Marsh en het World Economic Forum.
Dat blijkt uit het Global Risks Report, dat jaarlijks wordt gepubliceerd tijdens de jaarvergadering van het WEF in Davos. In dat rapport zet Marsh de grootste gevaren voor de wereld(economie) op een rijtje.
Klimaatverandering en extreem weer
Helemaal bovenaan het angstenlijstje staat, net als de afgelopen twee jaar, extreem weer en de schade die dat kan veroorzaken. Ook data-diefstal en cyberaanvallen scoren hoog.
Dat klimaatverandering al jaren stijf bovenaan staat is niet gek. Het risico op extreem weer wordt erg groot geacht en ook de impact ervan wordt door de respondenten als fors gezien.
De onderzoekers wijzen specifiek op het gevaar van klimaatverandering voor de biodiversiteit. Een sterke afname daarvan kan grote maatschappelijke en economische impact hebben, omdat het de voedselzekerheid op het spel zet.
Cyberaanvallen
Ook cyberaanvallen scoren hoog. Vorig jaar heeft nog maar eens duidelijk gemaakt hoe groot dat gevaar is, volgens de onderzoekers. Naast dat hackers persoonlijke data en bedrijfsgegevens kunnen stelen, worden cyberaanvallen ook steeds meer een probleem voor de nationale veiligheid, constateert Marsh.
Een bekend voorbeeld daarvan is het Wannacry-virus dat in 2017 flinke schade aanrichtte. De ransomware legde bedrijven en overheidsdiensten over de hele wereld plat. 82 procent van de respondenten uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en politiek verwacht dat het risico op dit soort ellende toeneemt in 2019 en de jaren daarna.
Groeiende zorgen
Met stip op 1 op de lijst van groeiende zorgen staat trouwens het gevaar van economische confrontaties tussen wereldmachten. Lees: handelsoorlogen. Niet zo gek, 2018 was het jaar waarin na jaren van verdere globalisering vrijhandel juist onder druk kwam te staan.
Vooral de VS en China zijn verwikkeld in een langdurig en hoogopgelopen conflict, waarbij inmiddels importheffingen zijn opgelegd op 200 miljard dollar in goederen, over en weer. De twee landen proberen voor 1 maart het conflict bij te leggen, maar het is allerminst zeker dat dat gaat lukken.