Economie

'Belastingontduiking kost Nederland 22 miljard'

23 januari 2019 11:01 Aangepast: 23 januari 2019 11:04
PvdA-Europarlementariër Paul Tang en voorman van de Europese sociaaldemocraten Frans Timmermans. Beeld © ANP

De Nederlandse schatkist loopt jaarlijks 22 miljard euro mis door belastingontduiking. Binnen de gehele EU gaat het naar schatting om ruim 823 miljard, blijkt uit een studie in opdracht van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement.

Hoogleraar Richard Murphy van de Universiteit van Londen voerde de studie uit. Naast zijn academische werk staat Murphy bekend als belastingactivist. Hij heeft nauwe banden met Jeremy Corbyn, voorman van de Britse Labourpartij.

De bedragen die in deze studie worden genoemd zijn iets lager vergeleken met een vergelijkbaar onderzoek uit 2012, wat volgens de sociaaldemocraten suggereert dat de strijd tegen 'belastingmisdaden' vruchten afwerpt. Evengoed zijn de getallen nog 'alarmerend hoog'. Het gaat om grofweg vijf keer het jaarlijkse EU-budget.

'Snel aanpakken' 

PvdA-Europarlementariër Paul Tang noemt het 'onvoorstelbaar dat er te weinig controle en te weinig capaciteit is om dit tegen te gaan'. "Dit moet snel op Nederlands en Europees niveau worden aangepakt", zegt hij.

De Europese sociaaldemocraten presenteren woensdag een vijfpuntenplan om de 'belastingkloof' te dichten. Zij willen dat bedrijven effectief minimaal 18 procent belasting betalen over hun winst en eisen afschaffing van schimmige belastingvoordelen. Ook steunen zij het voorstel van de Europese Commissie om nationale veto's op Europese belastingbesluiten af te schaffen.

10 procent winstbelasting, in plaats van 25

Uit ander onderzoek bleek deze week volgens de Europese Groenen dat bedrijven in Nederland gemiddeld maar 10 procent winstbelasting afdragen, terwijl een tarief geldt van 25 procent. In Luxemburg zouden multinationals 29 procent moeten betalen, maar effectief zou maar 2 procent worden afgedragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van