Geen tweede referendum, geen losse deal met Ierland over de grens, geen concreet nieuw plan. De Britse premier Theresa May sprak zojuist voor het Britse parlement en haar plan is vooral doorgaan op de ingeslagen weg. De vraag is hoe ze de tegenstanders in haar parlement voor zich gaat winnen.
Meer onderhandelingen met het parlement, meer onderhandelingen met Brussel. May beloofde vanmiddag zich 'flexibeler' op te stellen, zonder daar verder op in te gaan, en de eis van de oppositiepartij Labour in te willigen om werknemers meer rechten te geven. Verder vertelde de Britse premier vooral wat ze niet wilde en herhaalde ze haar standpunten.
Zo wil ze geen harde brexit en 'we moeten ook eerlijk zijn naar burgers toe over wat dit inhoudt'. Een harde brexit zonder deal wordt als een doemscenario gezien. Met een alternatief voor het huidige plan kwam de premier dus niet. "Er is geen grote koerswending", aldus correspondent Melle Garschagen.
Beter deal Ierse grenskwestie
"May wil kijken of ze in Brussel een betere deal kan krijgen over de noodoplossing, de backstop, voor de Ierse grens", zegt hij. Die grenskwestie hangt als een het zwaard van Damocles boven brexit.
Of ze de komende week wel steun krijgt van het Britse Lagerhuis is de vraag. Garschagen: "Dat moeten we nog maar zien. Het verzet vorige week was groot." Toen werd de brexitdeal die May had gesloten met de EU hard onderuit geschoffeld door haar parlement.
Tijd dringt
Ondertussen dringt de tijd en komt scheidingsdatum 29 maart dichterbij. De EU zegt al maanden dat er aan de tekst van de deal niets meer gaat veranderen en dat dit het maximaal haalbare is, in het licht van de eisen van de Britten.
In Brussel heerst scepsis, liet politiek verslaggever Fons Lambie vorige week al weten: "Politici en diplomaten in heel Europa vragen zich af: als de Britse regering na zoveel onderhandelingen en debatten toch zo'n zware nederlaag lijdt, wat kan dan überhaupt op een meerderheid rekenen?"
Waarom is deze deal zo onpopulair?
De deal die May samen met de EU heeft gesloten is eigenlijk nog maar het begin van de onderhandelingen. In de anderhalf jaar na de brexit moet het echte werk verricht worden. Tijdens deze overgangsperiode moeten de EU en het VK tot een nieuwe (handels)relatie komen.
In de deal zijn wel al een aantal andere dingen geregeld: de rekening die de Britten moeten betalen, de rechten van EU burgers in het VK (en omgekeerd) en de Ierse backstop.
Dat laatste is het grote struikelblok. De backstop is een noodoplossing die alleen in werking treedt als het VK en de EU bij de onderhandelingen over de toekomstige relatie geen manier verzinnen waarop de grens tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK) open kan blijven. In dat geval blijft het VK in een douane-unie met de EU en blijft Noord-Ierland qua regelgeving nog dichter tegen de EU aan schuren, zodat de grens toch open blijft.
Voor de meerderheid van de Britse politici is dat onverteerbaar, omdat dat zou betekenen dat de Britten voor onbepaalde tijd aan veel Europese regels moeten blijven voldoen. De backstop heeft namelijk geen einddatum: pas als er iets beters voor in de plaats komt, vervalt hij.