Een aantal grote politieke namen ontbreekt dit jaar op het elitecongres World Economic Forum in Davos. En toeval of niet, het grote publiek vertrouwt die politiek ook steeds minder. En gelooft er meer in dat het eigen bedrijf betrouwbaar is en hun problemen oplost. Zo blijkt uit de 'Trust Barometer' die vlak voor het Zwitserse feest is gepresenteerd.
De Amerikaanse president Donald Trump is er niet bij deze week op het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos. De shutdown van de Amerikaanse overheid en geruzie over het wel of niet bouwen van een muur op de grens met Mexico houden hem thuis.
May en Macron zijn er ook niet
De Britse premier Theresa May heeft het ook druk genoeg thuis. Vandaag moet ze een nieuw plan voor de brexit presenteren.
De Franse president Emmanuel Macron komt ook niet. Hij werkt aan een nieuw imago waarmee ook de voor meer sociale gelijkheid protesterende 'gele hesjes' kunnen leven.
Een bezoek aan het luxueuze Davos waar vandaag de helikopters met gasten af en aanvliegen past daar niet bij. Ook de Chinese en Indiase president zijn er in tegenstelling tot vorig jaar niet. Het WEF begint morgen en duurt tot en met vrijdag.
Globalisering 4.0
De organisatie van het forum belooft dit jaar ook een wat bescheidenere aanpak. Het thema is desalniettemin ambitieus. 'Globalisation 4.0: Shaping a Global Architecture in the Age of the Fourth Industrial Revolution'. Het WEF rekent op veel discussie over onder meer de toekomst van de economie, over hoe effectief de economische politiek moet zijn en over het sociale contact tussen burgers, bedrijven en overheden.
WEF-oprichter en bestuurder Klaus Schab (81) zei daarover: "In de vierde golf van globalisering moet de mens en duurzaamheid centraal staan. We zijn een periode van diepe wereldwijde instabiliteit begonnen die is gebracht door de technologische disruptie van de vierde industriële revolutie en de herschikking van de geopolitieke economie en -krachten."
Gevoel van onrechtvaardigheid
Aan dat soort voor velen onbegrijpelijke teksten hebben steeds meer mensen een broertje dood, zo blijkt uit de jaarlijkse Edelman Trust Barometer. Die constateert een groeiend gat tussen de hoogopgeleide en welvarende mensen dat je veelal in Davos ziet en een meer gefrustreerde massa.
Slechts een op de vijf van de 33.000 mensen in 27 landen voor dit onderzoek, zegt dat het huidige economische systeem goed werkt voor hem of haar. Ruim 70 procent vraagt om verandering en voelt onrechtvaardigheid.
Pessimistische Nederlanders
Het vertrouwen dat het over vijf jaar beter met ons gaat is het laagst in Japan. 84 procent daar denkt dat het minder zal gaan. Onder het 'goed geïnformeerde publiek', waar door de onderzoekers een onderscheid werd gemaakt, ligt dat cijfer lager maar altijd nog op 62 procent.
Ook ongeveer driekwart van de Fransen, Duitsers, en Britten denkt ook dat het alleen maar minder zal gaan. Onder Nederlanders, de vijfde in de rij van pessimisten, ligt dat percentage op 69 procent. Het wereldwijde gemiddelde is 51 procent. De grootste optimisten zijn te vinden in Colombia, Indonesië en India.
Slechts een op de vijf van de ondervraagden denkt dat het systeem goed werkt voor hem of haar. Bijna 60 procent denkt ook dat door politieke leiders aangejaagde handelsconflicten hun bedrijven en banen in gevaar brengen. In Frankrijk, Japan en Duitsland daalde het vertrouwen in de eigen regering. In Nederland bleef dat overigens ongewijzigd.
Eigen baas
Driekwart denkt dan ook dat hun eigen baas voorop moet lopen om veranderingen voor elkaar te krijgen. Daarbij wordt gedacht aan onder meer eerlijkere betaling, discriminatie, klaarstomen voor het werk van de toekomst en het milieu. In Nederland ligt dat vertrouwen in de bestuursvoorzitters zelfs nog wat boven het wereldwijde gemiddelde.
Premier Mark Rutte gaat ondanks het feit dat veel van zijn collega’s afwezig zijn en onder vuur liggen wel naar Davos. Woensdag vliegt hij met vier ministers en een staatssecretaris voor ontmoetingen met collega's, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en economen.