Economie

'Instapmodel' Tesla Model 3 mag de weg op in Europa

21 januari 2019 11:47 Aangepast: 21 januari 2019 12:43
Beeld © ANP

Tesla mag zijn Model 3 in Europa gaan leveren. Het instapmodel van de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's heeft een typegoedkeuring van de Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer gekregen, laat Tesla weten. Daardoor mag de auto in heel de Europese Unie de weg op.

Tesla had eerder al aangekondigd begin dit jaar de auto in Europa te gaan leveren. Dat wordt nu in februari, aldus het bedrijf. In eerste instantie worden alleen de duurdere versies hier beschikbaar. De goedkopere edities komen pas later op de markt. Die strategie heeft Tesla ook in thuisland de Verenigde Staten gehanteerd.

Belangrijk model

De Model 3 is voor Tesla belangrijk om een groter marktaandeel te veroveren en winstgevend te worden. Als de schaalgrootte van de productie verder stijgt, kan Tesla de kostprijs voor het model ook omlaag krijgen.

Pas dan komt een door ceo Elon Musk beloofde Model 3 voor 35.000 dollar binnen handbereik. Om de kosten te drukken en het bedrijf slagvaardiger te maken, gaat Tesla 7 procent van het personeel op straat zetten.

Hogere prijzen snellaadstations

Tesla heeft ook de prijzen voor het gebruik van zijn zogeheten Supercharger-snellaadstations verhoogd. Dat deed het bedrijf eind vorig jaar al in de VS, maar nu ook in veel andere landen.

In Nederland gaat een kilowattuur 0,28 euro kosten. Dat was eerder 0,20 euro. De prijsverhogingen zijn het gevolg van de verschillen in elektriciteitsprijzen in verschillende landen, liet Tesla aan de Amerikaanse website Electrek weten.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

'Budget-Tesla' bijna te krijgen in Nederland voor 58.800 euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`