Economie

EU bereid om importtarieven voor VS te schrappen, ook voor auto’s

18 januari 2019 15:42 Aangepast: 18 januari 2019 15:51
EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström. Beeld © EPA

De Europese Commissie wil alle handelsbarrières voor goederen tussen de EU en de VS schrappen, behalve die voor landbouwproducten. Ook de importheffingen op auto’s kunnen de prullenbak in.

Dat heeft Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström vanmiddag bekendgemaakt. De Commissie vraagt nu toestemming aan de lidstaten om hierover te gaan onderhandelen met de VS.

Juncker en Trump

Het voornemen om de handelsbarrières te schrappen is het gevolg van de gesprekken die Commissievoorzitter Juncker en president Trump deze zomer voerden om de ontluikende handelsoorlog de kop in te drukken.

De beide machtsblokken dreigden over en weer importheffingen op te leggen, nadat de Amerikanen begonnen met een staal- en aluminiumheffing. Uiteindelijk spraken Trump en Juncker af dat zij zouden proberen om juist alle tarieven op te heffen.

Ook auto's naar nul

Dat voornemen moet nu dus concreet gemaakt worden. Opmerkelijk is dat Malmström er expliciet bij zei dat wat de EU betreft ook de tarieven op auto’s naar nul worden teruggebracht. Dat is een duidelijk signaal van goede wil naar de Amerikanen.

Trump maakte zich vorig jaar namelijk veelvuldig kwaad over de Europese heffingen op Amerikaanse auto's. Daarop dreigde hij ook vaak met het opleggen van hoge tarieven voor Europese auto's.

Maar, zegt Malmström erbij, dan moeten de Amerikanen op hun beurt wel bereid zijn om de tarieven voor alle industriële goederen te schrappen.

Makkelijker toestemming krijgen

Naast het wegnemen van de importheffingen wil de EU ook dat het makkelijker en vooral goedkoper wordt voor bedrijven om goedkeuring te krijgen voor het verkopen van hun producten in de VS en omgekeerd.

Het zit hem dan vooral in het stroomlijnen van de procedures, het is niet de bedoeling om de markten zonder meer open te gooien voor elkaars producten, zoals bij een vrijhandelsakkoord als TTIP.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen door toe te staan dat een Amerikaanse toezichthouder ook mag beoordelen of een product aan de Europese standaarden voldoet. Dat scheelt een hoop tijd en geld.

Als de lidstaten een beetje haast maken met goedkeuring geven voor de onderhandelingen, kunnen die al volgende maand beginnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`