Ga naar de inhoud
Economie

'Financiële sector moet minder afhankelijk worden van grote banken'

Het ABN Amro-kantoor op de Amsterdamse Zuidas. Beeld © ANP

De financiële sector moet minder afhankelijk worden van grote banken als ING en ABN. Dat schrijft de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een advies aan de regering. De raad adviseert de introductie van een publieke spaarbank.

Na de financiële crisis in 2008 moest de Staat met miljarden ING, ABN Amro en SNS redden. Als deze zogeheten systeembanken zouden omvallen, zou dat verstrekkende economische gevolgen hebben. Volgens de WRR bestaat dat risico nog steeds, schrijft de raad in zijn adviesrapport 'Geld en schuld: De publieke rol van banken'

Dat komt doordat commerciële banken de afgelopen jaren een steeds grotere publieke rol zijn gaan spelen na het verdwijnen van publieke betaal- en spaaropties, zoals vroeger bij de Postgiro. Er zijn te weinig remmen op kredietverlening en geldschepping, en dat heeft volgens de WRR 'een ongewenst hoog schuldniveau' tot gevolg in Nederland.

Makkelijker maken voor nieuwkomers

De raad vindt het verstandig als er meer spelers actief worden in de financiële sector, en raadt de regering aan om het makkelijker te maken voor nieuwkomers om toe te treden. Ook zou elke bank goed moeten kijken naar maatschappelijke belangen, bijvoorbeeld via een adviesraad.

Verder stelt WRR een publiek alternatief voor voor sparen en betalen, naast banken. Er zou dan een nieuwe bank kunnen komen, al dan niet door de overheid opgezet, die zich puur op betalen en sparen richt.

Sparen bij de centrale bank

Dat sluit aan bij de ideeën van burgerinitiatief Ons Geld, dat de aanleiding heeft gevormd voor het rapport van de WRR. Het alternatief dat die organisatie voorstelt is rekeningen voor consumenten direct bij de centrale bank, waarmee ze kunnen sparen en betalen. "Dat geld is dan kredietrisicovrij, in tegenstelling tot geld dat op een commerciële bankrekening staat", legt initiatiefnemer Martijn Jeroen van der Linden uit aan RTL Z.

Toch is Ons Geld teleurgesteld de aanbevelingen van de WRR, zegt Van der Linden. "Het rapport is heel fundamenteel voor het debat over het geldstelsel in Nederland. Maar het roept heel veel vragen op hoe verder. De aanbevelingen blijven abstract."

Digitaal contant geld

Ons Geld vindt het huidige geldsysteem in Nederland verouderd. "Contant geld is achtergebleven in het digitale tijdperk, het is alleen nog maar fysiek aanwezig, terwijl giraal geld gedigitaliseerd is", legt Van der Linden uit.

Hij gaat verder in gesprek met politici en hoopt een partijoverstijgend programma te kunnen ontwikkelen 'om het financieel-monetaire systeem te kunnen updaten naar het digitale tijdperk'. "We zijn er duidelijk nog niet."