Economie

Werkloosheid is iets opgelopen, maar blijft extreem laag

17 januari 2019 08:02 Aangepast: 17 januari 2019 08:02
Beeld © ANP

De werkloosheid daalde in november nog voor het eerst weer onder tot onder het niveau van voor de crisis, maar in de laatste maand van het jaar ging het even iets minder goed. De werkloosheid steeg licht naar 3,6 procent.

Dat betekent dat er in Nederland nu 329.000 mensen officieel werkloos zijn, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Je bent officieel werkloos als je tussen de 15 en 75 bent, geen werk hebt en daar wel recent naar hebt gezocht of voor beschikbaar bent.

In november was het werkloosheidspercentage nog 3,5 procent, met 326.000 werklozen. Toch is er geen enkele reden tot paniek. Gemiddeld daalde de werkloosheid over de afgelopen drie maanden met 5000 per maand. Het gaat hier om cijfers die zijn gecorrigeerd voor seizoenseffecten.

Meer werkenden

Hoewel de werkloosheid iets toenam, betekent dat niet dat er minder mensen aan het werk zijn. Het aantal werkenden groeide namelijk ook. In de maand december waren er 3000 mensen meer met een baan dan de maand ervoor. Het aantal werkenden kwam daarmee uit op 8.869.000.

Meer werklozen én meer werkenden dus. Dat lijkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Er kunnen namelijk ook werklozen bijkomen doordat mensen die eerst zonder werk thuis zaten en niet op zoek waren naar een baan zich toch weer melden op de arbeidsmarkt. Dan gaan ze opeens weer meetellen als werkloos.

4,1 miljoen mensen werken niet

Dat reservoir aan niet-werkende mensen is ook nog lang niet leeg. Naast de 329.000 werklozen zijn er nog 3,8 miljoen mensen die niet werken en ook niet naar werk hebben gezocht of niet beschikbaar zijn voor werk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van