Ga naar de inhoud
Economie

May overleeft nipt motie van wantrouwen en kan verder als premier

De Britse premier Theresa May. Beeld © AFP

Premier Theresa May kan verder als premier van het Verenigd Koninkrijk. Ze overleefde een vertrouwensstemming in het Britse Lagerhuis.

Er stemden 306 Lagerhuisleden voor de motie van wantrouwen van Labourleider Jeremy Corbyn, May kreeg de steun van 325. De motie was ingediend na de vernietigende nederlaag die May gisteren leed met de stemming over haar brexitdeal.

Problemen blijven

Met May's winst blijven haar problemen overigens onverminderd groot. Ze zal uiterlijk volgende week maandag met een plan B moeten komen, iets dat waarschijnlijk niet zal gebeuren.

Gisteravond, vlak na het verpletterende en historische verlies, zei May dat ze naar alle partijen in het parlement zal luisteren om zich te verzekeren van steun voor een nieuw plan. Daar zal ze dan maandag ook een verklaring over geven.

Brexitdeal
Lees ook:
Brexitdeal afgeschoten, May wankelt, harde brexit dreigt: en nu?

Verlanglijstje

Dat voornemen herhaalde ze vlak na de stemming die zij ternauwernood overleefde. De eerste gesprekken zullen volgens haar vanavond al plaatsvinden. "We moeten oplossingen vinden die steun krijgen in het Lagerhuis'', aldus May. 

Om voor maandag alle wensen in een nieuw plan te verwerken, zal een heidens karwei worden. Oppositieleider Corbyn wil de garantie dat Groot-Brittannië niet zonder akkoord uit de Europese Unie zal stappen. Ook de Liberaal-Democraten vinden een no-dealbrexit niet acceptabel. De Schotse nationalisten willen dat uitstel van brexit bespreekbaar is.

What's next?

May heeft op papier een aantal opties: 

  • nogmaals proberen dezelfde deal met kleine aanpassingen er doorheen te krijgen, een harde brexit zonder deal, 
  • geen brexit, 
  • een hele zachte brexit, 
  • een referendum of het installeren van een nieuwe regering,
  • eventueel – maar niet noodzakelijk – na nieuwe verkiezingen.

Wat die opties precies inhouden en hoe deze tot stand zouden kunnen komen lees je hier

Brexitdeal afgeschoten: waarom reageren de markten niet?

02:31