Ga naar de inhoud
Economie

Topman Pearle en Eyewish ontslagen na klachten over intimidatie

Grandvision Benelux zet topman Van Welij op straat. Beeld © Getty Images

Brillenwinkelgigant Grandvision Benelux zet topman Leo van Welij op straat na interne klachten over agressief gedrag, alcoholmisbruik, vriendjespolitiek en het creëren van een angstcultuur binnen het bedrijf.

Volgens de topman zijn de klachten en zijn ontslag onterecht. Daarom eiste hij bij de de Utrechtse kantonrechter onder meer een ontslagvergoeding van ruim 3 miljoen euro, maar de rechter wees zijn eisen onlangs van de hand.

Brillengigant

Grandvision Benelux telt ruim 800 brillenwinkels van merken als Pearle en Eyewish in Nederland, België en Luxemburg. Het is een van de belangrijkste dochterbedrijven van het beursgenoteerde retailconcern Grandvision.

In de zomer van 2016 trad Van Welij aan als nieuwe bestuursvoorzitter van Grandvision Benelux, tegen een bruto maandsalaris van ruim 28.000 euro. Daarvoor had hij jarenlang gewerkt bij winkelgigant A.S. Watson, in Nederland bekend van Kruidvat en ICI Paris XL.

Klachten

In de eerste twee jaar werkte Van Welij aan een reorganisatie en stegen de financiële resultaten van het bedrijf. Toch blijkt zijn leiderschap niet op elk vlak goed te gaan. In maart vorig jaar beklaagden elf werknemers van de Belgische dochter zich bij hun manager of vertrouwenspersoon over zijn gedrag.

De werknemers klaagden onder andere over agressief gedrag, alcoholmisbruik, vriendjespolitiek en het creëren van onrust binnen de organisatie.

Agressief gedrag

De klagers verdachten hem ervan regelmatig dronken te zijn tijdens werktijd. Tijdens een bijeenkomst in 2017 zou hij dronken van zijn stoel zijn gevallen. Door zijn verbaal agressieve gedrag voelden medewerkers zich geïntimideerd, getreiterd en angstig.

Eind april zette Grandvision de topman op non-actief. Daarop meldde de topman zich ziek. In mei liet het bedrijf hem weten hem aan de dijk te willen zetten.

Ontslagprocedure

Omdat Grandvision en de topman er onderling niet uitkwamen, stapte het bedrijf in september naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, mede wegens een ernstig verstoorde arbeidsrelatie.

Voor de rechter noemde Van Welij de klachten over hem onterecht. Zij zouden het gevolg zijn van jaloezie, de onpopulaire maatregelen die hij bij de reorganisatie had moeten nemen en 'boss-bashing', onderling roddelen over de baas. Hij betwist dat hij een alcoholprobleem heeft, en wijt de waargenomen verschijnselen aan overbelasting.

Schadeclaim 3 miljoen

Voor het geval hij toch werd ontslagen eiste hij betaling van een opzegtermijn van zes maanden, een transitievergoeding van 45.000 euro en een schadevergoeding van 3,5 jaarsalarissen inclusief bonussen. Bij elkaar opgeteld is dat ruim 3 miljoen euro.

Maar de Utrechtse kantonrechter oordeelde onlangs dat Grandvision hem mag ontslaan, omdat de arbeidsrelatie ernstig en duurzaam verstoord is. Volgens de rechter zijn de klachten over een angstcultuur ernstig, en nam de topman ze niet serieus. De arbeidsovereenkomst wordt op 1 april ontbonden.

Geen schadevergoeding

Omdat de verstoorde arbeidsrelatie volgens de kantonrechter vooral het gevolg is van diens gedrag en de houding, hoeft Grandvision de topman geen schadevergoeding te betalen. Wel moet het bedrijf hem een transitievergoeding meegeven van bijna 30.000 euro.

Ook ontving hij de 11 maanden salaris tussen zijn schorsing en het einde van zijn dienstverband, in totaal ruim 300.000 euro bruto.

Mogelijk hoger beroep

Hoofd personeelszaken Josanne Verdonk van GrandVision bevestigt de ontslagzaak, maar wil er niet inhoudelijk op ingaan. "De opvolging wordt voorlopig intern waargenomen. Een definitieve opvolger is nog niet bekendgemaakt."

Advocaat Roel Voorink van Van Welij laat weten dat zijn cliënt een hoger beroep overweegt, maar wil ook niet verder op de zaak ingaan. De ex-topman zelf wilde niet reageren.