Economie

Hoekstra hekelt voorstel afschaffing vetorecht belastingzaken

15 januari 2019 18:53 Aangepast: 15 januari 2019 18:58
Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld © ANP

Het vetorecht dat EU-lidstaten hebben bij besluiten over fiscale wetgeving moet wat Brussel betreft verdwijnen. "Geen verstandig voorstel", reageert minister Wopke Hoekstra van Financiën in zijn wekelijks gesprek met RTL Z.

De Europese Commissie wil toe naar een efficiënter systeem zodat 'cruciale voorstellen', sneller, of überhaupt, van de grond komen. Voorbeelden hiervan zijn de invoering van een Europese winstbelasting voor internetreuzen en een eenvormig btw-stelsel in de hele Europese Unie.

De Nederlandse regering staat echter niet te springen, zegt Hoekstra. "We hebben als Nederland gezegd dat we fiscale wetgeving juist bij uitstek een verantwoordelijkheid van de lidstaten vinden." Hij noemt het voorstel dan ook 'niet realistisch'. "Leuk nieuw plan wellicht, maar misschien moeten we vooral bezig zijn met het uitvoeren van gemaakte regels."

Gevoelig taboe

De schatkistbewaarder doelt onder andere op Italië. Het Zuid-Europese land riskeerde een boete omdat het niet voldeed aan de Europese begrotingsregels. Onder druk werd er uiteindelijk een nieuwe begroting gemaakt, maar daarmee zijn de problemen voor het land niet van tafel. 

De Commissie wil een stappenplan maken voor een 'geleidelijke overgang naar een efficiëntere en meer democratische besluitvorming in het Europese belastingbeleid'. Dat is volgens EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen en Douane) hard nodig.

"Ik ben me er volledig van bewust hoe gevoelig dit onderwerp ligt, maar dat betekent niet dat erover praten taboe is", aldus de Fransman. "Laten we de discussie vandaag beginnen."

Nationale bevoegdheden

Het dagelijks bestuur van de EU benadrukt dat er niet aan de nationale bevoegdheden van de lidstaten wordt getornd, zoals het recht om zelf de tarieven van inkomsten- en vennootschapsbelasting te bepalen. De Commissie wil wel zo snel mogelijk naar meerderheidsbesluiten voor onomstreden wetgeving op het terrein van belastingbeleid, zoals administratieve samenwerking en de strijd tegen belastingfraude en -ontwijking.

Ook moet het Europees Parlement volgens de Commissie 'een sterkere stem' krijgen in besluitvorming over toekomstige EU-belastingwetgeving. Voor belastingzaken worden de volksvertegenwoordigers nu geraadpleegd, maar de lidstaten kunnen hun advies negeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore