Economie

FNV en CNV vechten staakverbod VDL Nedcar aan in spoedberoep

15 januari 2019 18:23 Aangepast: 15 januari 2019 23:08
Werknemers van VDL Nedcar voeren actie voor meer loon. Beeld © ANP

FNV en CNV Vakmensen zijn het niet eens met het door de rechtbank van Maastricht uitgevaardigde staakverbod bij VDL Nedcar in Born. In een spoedappèl hopen de vakbonden het gerechtshof in Den Bosch op andere gedachten te brengen.

Beide werknemersorganisaties plaatsen grote vraagtekens bij het verbod van vorige week. "Naar onze mening is de staking ten onrechte verboden", zegt Joost van Egmond van CNV Vakmensen. "We willen hier zo snel mogelijk duidelijkheid over."

Het personeel van het Limburgse automaker wilde vorige week donderdag en vrijdag het werk neerleggen om hun eisen voor meer loon en betere secundaire arbeidsomstandigheden kracht bij te zetten. Maar daar stak de rechtbank in Maastricht een stokje voor. Volgens de rechter kan een mogelijke order van BMW de werkgelegenheid in de toekomst in gevaar brengen.

Banen op het spel

De vakbonden vechten die redenatie nu aan. Volgens hen kan het hebben van één opdrachtgever geen reden zijn voor een stakingsverbod. "Dat zou wat zijn", zegt Van Egmond. "Dan kan straks elke werkgever die maar één belangrijke klant heeft simpel een staking voorkomen."

Bij Nedcar worden verschillende modellen van Mini en de BMW X1 gemaakt. VDL onderhandelt momenteel met opdrachtgever BMW over nieuwe contracten. Als BMW zou besluiten geen auto's meer door VDL te laten maken, staan mogelijk de banen van 6000 medewerkers op het spel, aldus het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

VDL Nedcar: opgestaan uit de dood, maar het rommelt weer

Snel duidelijkheid

De bonden kiezen voor een spoedappèl om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen, zegt de CNV-actievoerder. "We zitten middenin een actietraject. Ruim 150.000 metaalwerknemers voeren al ruim een half jaar voor een nieuwe cao. En daar gaan we wat ons betreft mee door."

Werkgeversorganisatie FME biedt juist een 'fantastisch loonbod' en andere aanvullende voorwaarden. "Er ligt een voorstel van FME op tafel waar veel werknemers alleen maar van kunnen dromen. Maar het is voor de bonden blijkbaar niet genoeg", aldus voorzitter Ineke Dezentjé in een verklaring.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`